Tijdens mijn relatie heb ik wat dingen gekregen van hem, nu is de relatie uit en eist hij alles terug. Kan hij dit juridisch opeisen?

Ik heb wat tuingereedschap, grasmaaier gehad, een laptop en een fiets. Sommige spullen zijn van de gezamelijke rekening betaald, andere spullen kocht hij van zijn eigen geld. Ik heb er nooit om gevraagd, hij heeft het altijd zelf aangeboden en soms zelfs opgedrongen omdat hij vond dat ik het nodig had. Nu is de relatie beëindigd en wil hij alles terug. Kan hij dit juridisch voor elkaar krijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als hij kan aantonen dat hij de wettige eigenaar is, dan maakt hij een gerede kans. Aantonen dat hij de eigenaar is, kan als hij de afschrijvingen van ZIJN rekening kan overleggen. Alleen een bonnetje of garantiebewijs is niet genoeg.

Goederenrechtelijk gezien gaat het eigendom over als iemand iets schenkt (geeft). Dit gaat dus even over de goederen die hij zelf heeft gekocht. Hij wil ze nu terug. Dit hoef je niet te doen, want je hebt het gekregen. Als hij stelt dat hij ze in bruikleen heeft gegeven, dan moet hij dat bewijzen. Waarschijnlijk kan hij dit niet, omdat jij nooit iets hebt ondertekend. Hij kan juridisch gezien ook helemaal niets, als hij geen bon of bewijzen heeft. Immers, wie stelt moet bewijzen. Met betrekking tot de goederen die van de gezamenlijke rekening zijn gekocht. Hier gaat het niet over 'gegeven'. Immers, de artikelen zijn van jullie beider geld gekocht. Dit betekent dat als je uit elkaar gaat, je de boel moet verdelen. Je kan ook bijvoorbeeld doen dat je het goed houdt en je hem een financiële compensatie geeft (bijv de helft van wat het goed nu waard is). Toegevoegd na 4 minuten: Overigens ligt de bewijslast bij jou mbt de schenkingen. Als hij kan aantonen dat hij eigenaar is van de goederen, moet jij bewijzen dat je de goederen gekregen hebt. Kan je dit niet, dan moet je de goederen teruggeven. In het geval van jou, hoop ik dat hij niet aantoonbaar kan laten zien dat de goederen door hem zijn gekocht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100