Klachten van groenige uitvloed kan natuurlijk duiden op een SOA. De urine is getest en je hebt bloed laten afnemen. Dit betekent dat er uitgebreid onderzoek ingezet is om zo'n beetje elke mogelijk SOA te onderzoeken. De testen zijn negatief; die testen zijn zo betrouwbaar dat je er echt wel van uit kan gaan dat je dan géén SOA hebt.
Natuurlijk komt er bij elke test (dus ook bij SOA-testen) wel eens een fout-negatieve meting voor (dit betekent dat de test zegt dat je geen SOA hebt terwijl je die in werkelijkheid wel hebt) maar bij de PCR voor chlamydia en gonorroe is dat zeldzaam. Het lijkt me meer iets om in je achterhoofd te houden; voor nu kan je er gewoon van uitgaan dat je inderdaad geen SOA hebt.
Je klachten van wat waterige uitvloed, soms wat groenige uitvloed, zijn klachten die passen bij een urethritis, oftewel een ontsteking aan de plasbuis. Vaak gaat het ook gepaard met een branderig gevoel bij het plassen, maar dat kan ook afwezig zijn. Zo'n urethritis kan door verschillende oorzaken komen.
SOA's en dan vooral chlamydia en gonorroe zijn belangrijke en bekende oorzaken. Deze zijn bij jou (vrijwel) uitgesloten. Bij een urethritis die niet wordt veroorzaak door chlamydia of gonorroe wordt wel gesproken van een niet-specifieke urethritis.
Een niet-specifieke urethritis wordt vaak veroorzaakt door andere bacteriën (vaak ureaplasma, mycoplasma, streptokokken, anaerobe bacteriën) of trichomonas vaginalis. In theorie kunnen ook schimmels als candida dit soort klachten geven. Geen van deze micro-organismen zijn seksueel overdraagbaar; er wordt bij een SOA-test dus niet op getest.
Een laatste veelvoorkomende oorzaak van niet-specifieke urethritis is het zogenaamde milking syndrome, waarbij de plasbuis door veel masturberen ontstoken raakt.
Gelukkig zijn bovenstaande allemaal goed te behandelen, maar ze behoeven wel ieder een specifieke behandeling. Je huisarts kan verder uitzoeken of er inderdaad sprake is van een niet-specifieke urethritis (die diagnose kan ik via GV immers nooit met zekerheid stellen!) en wat de veroorzaker is; dan kan die boosdoener daarna verholpen worden.