Wat doet een opererend chirurg als hij ineens moet niezen?

Stel er is een open hart operatie of bij een hersen operatie. De behandelend chirurg moet ineens niezen.
De eerst reactie zou m.i. zijn, als hij nog op tijd is, om zich om te draaien zijn handen omhoog te doen, en zijn in laag in z'n monddoekje te blazen.

Maar worden er speciale methoden/trucjes geleerd om zoiets verantwoord op te vangen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De mond/neus kapjes zitten goed vast. Ze zullen niet door niezen weggeblazen worden. Toegevoegd na 6 minuten: Er zijn meerdere beroepen waarbij niezen "lastig" is . Zoals musici . En er zijn algemen manieren die wel kunnen helpen om de niesreflex te onderdrukken. Een waarbij je niet je handen hoeft te gebruiken : Gebruik je tong. Druk je tong tegen je voortanden, daar waar het gehemelte overgaat in je tandvlees. Druk hard met je krachtigste spieren totdat de kietelende sensatie verdwijnt.

De chirurg zal als hij de nies niet kan onderdrukken aijn hoofd afwenden en in zijn jas in de elleboog niezen. Daarna zal hij al naar gelang de opbrengst een assistent vragen die niet steriel hoeft te staan, een schoon mond/neuskapje om te doen bij de chirurg. Hij kan zijn handen schoon houden dan.

Ik heb tijdens mijn co-schappen altijd geleerd om bij een operatie gewoon recht vooruit te niezen of te hoesten. Het mondkapje zit voor je mond en neus, maar zit langs de wangen maar losjes. Hierdoor wordt de nies via het mondkapje langs de wangen als het ware naar achteren gericht, weg van de wond. De kapjes zijn daarop gemaakt en het hoofd van de chirurg zit gelukkig niet in het steriele veld van de operatie. Eventueel snot in het kapje is hooguit lastig. Als het te lastig is kan een niet-steriele assistent het kapje natuurlijk even vervangen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100