Evalueert sperma mee naarmate je ouder wordt?

Lastig deze vraag te stellen in één zin.
Stel je laat op je 18e sperma invriezen. Je bent op dat moment een slechte student, rookt en drinkt en doet alles wat verboden is.
Vervolgens heb je een keerpunt in je leven. Je gaat studeren, je leeft gezond en je bent in top conditie.

Je wilt vervolgens samen met je vrouw een kind maken.
Maakt het uit in het gedrag/gene van een kind, of je dit kind verwekt met het sperma wat je op dat moment draagt (dus na educatie en gezond leven)
Of met het sperma verwekt van toen je 18 was en slecht bezig was?

Ik vraag me dus af hoe de erfelijkheid en trekjes worden bepaald wat overgedragen wordt van ouders naar kind.

Weet jij het antwoord?

/2500

Sperma bevat de erfelijke eigenschappen van de vader van een eventueel kind. Erfelijke eigenschappen in een lichaamscel, om het even of dat een sperma- of een bloedcel of welke dan ook is, verandert het hele leven niet. Of je nu sperma gebruikt dat je als 18 jarige slemper en brasser hebt gemaakt of als 40 jarige asceet, het heeft dezelfde eigenschappen. Hooguit beweegt het sperma van een gezonde jonge donor beter dan dat van een oud drankorgel.

Jongere cellen zijn in de basis beter dan oudere cellen. Dat heeft te maken met de telomeren. Een telomeer bestaat uit deels dubbelstrengig en deels enkelstrengig DNA, ingekapseld in beschermende eiwitten, en zit aan het uiteinde van een chromosoom. Een telomeer is te vergelijken met het plastic uiteinde van een veter (nestel). Bij iedere deling rafelt het uiteinde een stukje uit en uiteindelijk kan de cel niet meer delen en sterft. Menselijke cellen bereiken dit stadium na zo'n vijftig, zestig delingen. Als de telomeerlengte behouden blijft, kan de cel zich blijven delen zonder dood te gaan. Die 'rafeltjes' veroorzaken foutjes in het DNA waardoor de cel minder krachtig wordt. Ook geslachtscellen worden ouder en "verslijten" op deze manier. De andere kant van de zaak is een slechte leefgewoonte: roken, drinken, stress... het zijn allemaal factoren die er voor kunnen zorgen dat de processen in het lichaam verstoort raken. Ook het proces van celdeling is gevoelig voor deze invloeden. Met slechte leefgewoonten kan de kwaliteit van het sperma achteruit gaan. Er ontstaan minder cellen, de cellen zijn minder fit of zelfs ronduit verminkt. Wat nu het beste sperma is: oud, maar met goede (inmiddels) leefgewoonten of jong, maar "zwemmend in de alcohol" dat hangt af van de mate van de slechte leefstijl. Een keer een pilsje teveel op is niet zo'n ramp, maar continu lam zijn kan ook op dit gebied fataal zijn. In elk geval helpt het wel om "tot inzicht" te komen. Reeds aangerichte schade kan gecompenseerd worden wanneer het lichaam (en daarmee het sperma) weer fit is.

Je vraagt (samengevat en hoofdletters): Maakt het uit in het gedrag/GENE van een kind, of je dit kind verwekt met het sperma wat je op dat moment draagt (dus na educatie en gezond leven); Of met het sperma verwekt van toen je 18 was en slecht bezig was? Genen veranderen NIET door gedrag. Aangeleerde eigenschappen worden NIET overge-erfd. Je krijgt genen van je ouders, en je geeft die genen (in een iets andere mix) weer door aan je kinderen.

Bronnen:
Elementair idee van Darwin

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100