Hoe weet je of je bij een goede psygoloog gaat? Ik heb namelijk een burn out. Had me de terapie anders verwacht.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tsja dat is lastig te zeggen. Allereerst laten we voorop stellen dat het zijn van psycholoog geen beschermd beroep is. Oftewel, ook de lokale postbode mag zich psycholoog noemen. Het begint dus al bij opleiding. Er zijn ook varianten van de 'psycholoog' die wel beschermd zijn. Bijvoorbeeld de 'GZ Psycholoog'. Deze heeft dus een bepaald opleidingsniveau behaald en wordt als zodanig erkent. Je kunt nagaan welke opleiding iemand genoten heeft door het te vragen of te controleren of de psycholoog genoemd is in het BIG register. Indien het een erkende psycholoog betreft, staat hij/zij in het BIG register. Dit is echter een beetje een technisch verhaal waar je je niet blind op moet staren. Het is namelijk vooral persoonlijk of iemand je kan helpen. Al bezit iemand nog zo veel kennis, als jullie elkaar niet liggen, zal de behandeling niet slagen. Naar mijn idee is het belangrijkste om bij jezelf na te gaan of je deze persoon vertrouwd, en of het een goed gevoel geeft om met hem/haar te praten. Dit betekent niet dat hij/zij het je gemakkelijk hoeft te maken. Over het algemeen zal er sprake zijn van confrontatie met jezelf. Oftewel, geestelijk weer gezond worden is hard werken, vooral vanaf jouw kant. De psycholoog is er om je te begeleiden en om je te sturen indien dat nodig is. Vraag je dus af waarom je twijfelt aan je psycholoog. Je geeft ook aan dat je de therapie anders had verwacht. Hoe komt dat? Dit soort dingen kun je met de psycholoog bespreken.

Er zijn meer goede mogelijkheden dan een psycholoog. De goede coaches zijn er vaak meer op gericht om je op een efficienteen effectieve manier uit het burnoutdal te laten komen. Er zijn goede coaches die gespecialiseerd zijn in burnoutbegeleiding en de vraag blijft ook altijd wat de aanleiding is geweest om in een burnout te belanden. Er zijn hele goede psychologen en ook heb ik in de praktijk vaak clienten gehad die vertelden dat ze er geen baat bij hadden en na een aantal coachingsbijeenkomsten veel meer merkbare verbetering bij zichzelf zagen. Het belangrijkste is dat je het gevoel en de gedachte hebt dat je een goede klik hebt met de persoon achter de professional en dat je veranderingen merkt en vertrouwen voelt in de hulpverlening. Toch zal hulpverlening altijd wat spannend zijn. Succes

Dat weet je door middel van deze vragen aan jezelf te stellen: 1. Voelt dit goed? 2. Heb ik het gevoel dat ik me er wat rustiger/ beter door voel? 3. Zit ik hier op me gemak/ ontspannen? 4. Kan ik goed met deze persoon praten? 5.heb ik het gevoel dat ik goed geholpen wordt? Door middel van dit soort vragen aan jezelf te stellen kom je een heel eind, het moet allemaal wel goed voelen , want anders ben je naast je Burn out ook nog bezig om je hier over druk te maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100