De titel 'psycholoog' is niet beschermd. Om dit wat te ondervangen, heeft de beroepsvereniging een eigen dienstmerk, namelijk Psycholoog-NIP. Dit mag alleen gevoerd worden door afgestudeerde psychologen die lid zijn van de beroepsvereniging, een minimum aan werkervaring en een aanbeveling hebben van andere psychologen.
Daarnaast heb je de BIG-registratie. Die geldt echter alleen voor GZ-psychologen, dat zijn psychologen die na hun afstuderen een aanvullende opleiding mbt diagnostiek en behandeling hebben gevolgd. Iemand die alleen is afgestudeerd als psycholoog en misschien wel aanvullende opleidingen maar niet de GZ-opleiding heeft gedaan, kan zich niet inschrijven in het BIG-register. Dat wordt dus een beetje ondervangen door het NIP dienstmerk, waarmee je ook niet GZ-psychologen kunt bevragen op hun certificaties.
Je kunt dus nazoeken of navragen of je psycholoog één van deze, of beide, registraties heeft. Als dat zo is, weet je dat je in elk geval een psycholoog hebt die opgeleid is als psycholoog en die aangesloten is bij een beroepsvereniging, zodat je ook weet waar je terecht kunt als je bijvoorbeeld een klacht zou hebben.
Hoewel de juiste opleiding belangrijk is, is het misschien wel net zo belangrijk dat jouw hulpverlener ervaring heeft met de problemen waar jij mee komt. Een GZ-psycholoog die heel veel ervaring heeft met depressie- en angstproblematiek, is daarmee nog niet de juiste persoon om iemand met een persoonlijkheidsstoornis te helpen. Je kunt je psycholoog dus vragen hoeveel ervaring hij/zij heeft met patiënten met een burn-out.
De rest gaat niet zozeer over of iemand een 'goede' of een 'slechte' psycholoog is, maar heeft ook veel te maken met of jullie bij elkaar passen of niet. Zijn jullie het eens over wat jouw belangrijkste hulpvraag is, bijvoorbeeld? Ligt er een duidelijk behandelplan, met behandeldoelen waar jij je in kunt vinden? Welke therapievorm gebruikt de therapeut, en is dat een vorm waarvan de effectiviteit bij burn-out is aangetoond? Ook dat zijn allemaal dingen die van belang zijn, en waar je samen over moet kunnen praten. Ik hoor te vaak dat mensen bij een psycholoog of psychiater maar gewoon ergens over praten, zonder dat er doelen worden gesteld of een behandelplan ligt. Dat is niet mijn idee van een 'goede' therapie. Dat begint met een analyse van het probleem, het stellen van doelen, en een behandelplan. Dat maakt ook dat je voorkomt dat je zomaar wat aan het praten bent zonder enig resultaat.
- Bronnen:
-
http://www.bigregister.nl/
-
http://www.psynip.nl/website/registratie-e...