Wat zijn de verschillen tussen de zogenaamde benzodiazepinen medicijnen?

Er zijn verschillende van deze kalmerende medicijnen maar wat is nu eigenlijk het wezenlijk verschil tussen al die verschillende midellen? En wie heeft er ervaring mee. Met name Diazepam en Oxazepam.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Diazepam verslapt spieren en geeft rust waardoor jij je beter kan ontspannen. Oxazepam (Seresta) werkt kalmerend, zonder dat het je spieren verslapt. Diazepam (Valium) wordt dus ook vaak voor geschreven wanneer iemand veel fysieke spanningspijn heeft. Temazepam is een inslaapmiddel( zeer rustgevend, ontspannend), alleen voor het inslapen, geen slaapmiddel dus.

Een belangrijk verschil tussen de middelen is de tijd die nodig om uit het lichaam te verdwijnen. Sommige middelen doen dat langzaam en daardoor hoopt het middel zich op in je lijf.

Onder de groep Benzodiazepine valt een behoorlijk aantal medicijnen die gebruikt worden omdat deze, of een kalmerend/ slaapbevorderd effect hebben, of een middel zijn die gevoelens van angst kunnen verminderen. Oxazepam, vaak verkocht onder de merknaam Seresta, is een slaapmiddel. Diazepam, vroegere merknaam was Valium, is een middel dat gevoelens van angst kan verminderen. Dit is in mijn ogen het meest in het oog springende verschil. Het wordt voor verschillende klachten voorgeschreven.

Ik heb ervaring met Oxazepam. Ik slik het al erg lang (bijna een jaar nu) en in redelijke hoge dosering (60-80 mg per dag). In principe is het bedoeld om korte tijd te gebruiken. Want afhankelijkheid ligt op de loer. Voor mij is het al te laat, maar voor mij werken de pilletjes perfect. Het brengt mijn hoofd tot rust, minder malen, beter slapen. Indien nodig kan je het voor lange tijd gebruiken, maar dan moet je wel voorzichtig afbouwen. Maar zoals altijd met medicijnen... nooit langer gebruiken dan strikt noodzakelijk!

Bronnen:
Eigen ervaring

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100