Hoe vaak kan je vlees op warmen?

Mijn vader neemt altijd chinees mee als hij heeft overgewerkt. Dit beval champignons, malse beeflapjes en kip lapjes en garnalen. De garnalen zijn er meestal al uitgepikt maar vraag me af hoe vaak ik dit kan op warmen? meestal doe ik niet heel de bak opwarmen maar hoe het op een bord maar tot hoelang kan je het eten en opwarmen?

Weet jij het antwoord?

/2500

In principe moet je afhaalmaaltijden niet opwarmen omdat je geen kennis hebt van hoe oud het eten is en onder welke omstandigheden het is bereid. De meeste bacteriën verspreiden en vermenigvuldigen zich tussen de 15 en 45 graden Celsius. In lauw (afgekoeld) eten kan dus een ware explosie van ziekteverwekkende bacteriën plaatsvinden. In de koelkast gaat die groei weliswaar langzamer, maar hij stopt niet. Bovendien scheiden sommige bacteriën stoffen uit die giftig zijn. Verhitting van het eten is niet altijd voldoende om deze gifstoffen uit te schakelen. Mocht je het toch willen eten, verhit het dan door en door. Minimaal 75 graden Celcius. Een en ander is afhankelijk van je weerstand maar meer dan 1x opwarmen is niet verstandig gezien bovenstaande. Kan tijden goed gaan, totdat je een keer bedorven voedsel eet. En nee, dat kun je niet altijd zien, proeven of ruiken. En geloof me, een beetje Chinees weegt niet op tegen een voedselvergiftiging. :-)

Het voedsel heeft te lang op een te hoge temperatuur gelegen,dus het zit overvol met bacterien, het grootste gedeelte zal na verhitting boven 70 graden het leven laten, maar het risico dat de Bacillus cerus niet helemaal gestorven is , is mogelijk. Koel restjes snel terug ,[ is waarschijnlijk bij je vader niet gebeurd],. Bijvoorbeeld door ze eerst in een bak koud water te zetten. Zet ze vervolgens binnen 2 uur in de koelkast. Restjes zijn in de koelkast 2 dagen houdbaar. Let erop dat de koelkast op 4 °C staat afgesteld. Verhit eten voor gebruik. Bij het opwarmen in de magnetron is het belangrijk het gerecht tussendoor goed te roeren. Warm gerechten van Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet nogmaals op.

Als je het langdurig opwarmt (best klassiek niet microgolf) boven de 60 graden, ben je altijd zeker dat alle bacteriën dood zijn. Tweede voordeel van zo hoog te verwarmen is dat je na 2 X zelf het niet meer zult eten omdat ook alle smaak eruit zal zijn of de voeding niet meer om aan te zien is. Na 1 X opwarmen, mag je het trouwens nooit bloot laten staan, want de insecten zullen er in de korste keren hun eitjes leggen en dat zie je ook niet, en zelfs al vernietig je ze door ze op 60 graden te verwarmen, de eitjes daarvan zul je wel op die manier nog opeten (en bizar genoeg, ook daarvan ontdekt men dat het eigenlijk wel even voedzaam is als bijvoorbeeld kaviaar; insecten eten is weer culinair in op sommige plaatsen overigens). Omgekeerd zitten er heel wat gezonde bacteriën ook in Chinese voeding en groenten, en als je van jongsaf aan dit eet, kan je maag dit meestal wel aan. Net daarom heeft een gezonde maag bij aanvang veel maagzuur en maakt die zelf een vrij hoge temperatuur met de zuren om de foute bacteriën eruit te halen. Wat de meesten niet weten, is dat wit brood bijvoorbeeld, veel sneller vatbaar is voor beschimmeling en dat heel erg giftig kan zijn (denk aan de antibiotica, dat werkt ook tegen de goede darmflora overigens). Tot slot moet ik ook opmerken dat je het meestal merkt als je eens goed fout bezig bent: Je zult diarree krijgen en je darmen zullen uiteindelijk door die 'ziekte/verwerkingsproces' leeggespoeld worden. Laat eigenlijk zelfs nog niet zo lang geleden ontdekt zijn dat net voor deze 'normale natuurlijke ziektes' de appendix, net daarom zo nuttig is: Door het kleine gaatje vanuit de gewone darmen, blijft daar de goede darmflora in zodat je sneller herstelt van bijv. bestraling bij een kankerbehandeling als je nog je appendix hebt, dan zonder. Wikipedia werd intussen ook op dat vlak aangepast: zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Wormvormig_aanhangsel maar let dus wel op: Ook van een voedselbesmetting of een appendicitis kun je nog altijd dood gaan, maar het risisco is veel lager dan straks voor je deur overreden te worden in het verkeer... Dus: je kunt het best tweemaal opwarmen, maar als je een gevoelige maag hebt, raad ik het aan maar 1 X te doen en daarna grondig verpakt weg te werpen. PS: De meeste mensen die ik zo zie zwepen met hygiëne en giftige voeding, betrap ik oh zo dikwijls om het dan aan hun kippen of hond of kat te geven. Consequent zijn betekent dan eieren ook vernietigen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100