waarom lijkt slapen zo snel te gaan?

Stel je gaat om 00:00 slapen en je wordt om 08:00 wakker en het lijkt net alsof er maar 1 seconde voorbij is gegaan hoe komt dit precies?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tijd is een gegeven die bewust aanschouwd moet worden om te ervaren. De perceptie van tijd is dus onderhevig aan het vermogen van de waarnemer om deze te herkennen als tijd. Als wij slapen, zijn deze systemen tijdelijk uitgeschakeld. Dit is 1 van de onderdelen die ons brein uitschakelt om onze hersenen de benodigde rust te geven. Er zijn een behoorlijk aantal slaapfasen, waarvan je er maar tijdens 1 daadwerkelijk droomt. De rest van de nacht zijn je hersenen dus niet bezig met dergelijke zaken. Wat er wel precies gebeurt is mij niet duidelijk. Wat er dus wel ontbreekt is perceptie van tijd en vaak ook realiteit. Bewust zijn tijdens slaap is nog altijd onderhevig aan de input van de hersenen die de dromen creëeren. We kunnen dus stellen dat je deels bewust bent, omdat andere delen door de droom overgenomen worden. Dus, je bent je niet bewust van de realistische omgevingsgeluiden, aanwezigheid van derden, etc. Alleen datgene wat een droom biedt is dan waar te nemen en te beïnvloeden. Deze vorm van dromen heet een "lucide droom". En deze laatste vorm bepaalt dus niet dat de tijd in realiteit ervaren wordt.

Omdat je tijdens je slaap je er niet van bewust bent wat je aan het doen bent. De wereld draait door terwijl jij er geen weet van hebt. Alleen tijd die je bewust ervaart maak je echt mee.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100