Een vriendin ziet met 1 oog nog maar 5% en met het andere oog 45%. Met welk hulpmiddel kan zij beter lezen?

Zij heeft een beschadigde oogzenuw en daar is volgens de oogarts niets meer aan te doen. Zij leest heel graag. Tot nu toe kan zij het nog met een bril af maar als haar ogen slechter worden is dit volgens de dokter geen optie meer. Welk hulpmiddel zou dan nog geschikt voor haar zijn? Ze moet wegens ziekte veel het bed houden dus ze leest vaak in bed. Een leesvenster vergroot maar 2 of 3x.

Weet jij het antwoord?

/2500

Er is zijn tal van hulpmiddelen op de markt, die slechtzienden kunnen helpen bij het lezen. Te denken valt aan bijv (electronische) handloepen, speciale software, die de tekst op een computerscherm vergroot, zodat er e-boeken gelezen kunnen worden, loepbrillen. Bij bartimeus ( zie link) kunnen ze uw vriendin gepast advies geven. Lukt het zelf lezen uiteindelijk toch niet meer, dan zijn voorleesboeken en hoorcollega's een optie.

Bronnen:
http://www.bartimeus.nl/hulpmiddelen_detai...
https://www.home-academy.nl/

Bartimeus kan helpen, maar hiervoor is tegen de tijd dat ze officieel slechtziend is (vanaf 30% met het beste oog) wel een verwijzing van de oogarts nodig (die ze dan ook zal krijgen van haar oogarts). Er bestaan leesloepen, vergrotingsprogramma's voor de laptop (handig in bed) of computer. Maar ook voorleesprogramma's. Ook de E reader maakt vorderingen op het gebied van slechtziendheid. Het lijkt mij het beste dat ze begint bij Low vision, ook zij kunnen je helpen met het zoeken naar de juiste hulpmiddelen, voor zowel het lezen als het kijken naar de televisie. Ik denk dat ze veel baat kan hebben bij een programma als Supernova van Dolphin, dit programma vergroot tot maximaal 60 keer en kan het contrast dat het lezen makkelijker maakt, worden ingesteld naar de voor haar beste leesbaarheid. Dit wordt, indien aangevraagd door een deskundig behandelaar, vergoedt vanuit de basisverzekering van je ziektekostenverzekering, wel wordt daarmee je eigen risico ingehouden, wat dus voor eigen kosten is. Prima beurs om vast kennis te maken met de hulpmiddelen die er zijn, is de Ziezo beurs, ieder jaar gratis te bezoeken in Houten. Het lijkt me fijn voor jullie, deze samen te bezoeken, als dat mogelijk is met haar ziekte. Goed dat je deze vraag nu al stelt, het is verstandig als ze zich nu al voorbereidt op de toekomst, zodat ze weet welke hulpmiddelen er zijn en hoe te gebruiken. Voor alle informatie op dit gebied kun je behalve op de Ziezo beurs ook terecht bij de Ooglijn, zij luisteren naar haar verhaal en kunnen haar van informatie voorzien. http://www.oogvereniging.nl/ooglijn/ Praat veel met haar, maar luister vooral naar haar, laat haar praten over haar angsten en onzekerheden, dit zijn vaak beperkingen waar weinig kennis over is in haar vriendenkring en bij familie, wat emotioneel zwaar kan vallen. Fijn dat je er voor haar bent. Voor mensen die niet, of slecht mobiel zijn, is er altijd een mogelijkheid dat de hulpverleners van Bartimeus of Low vision bij je thuis komen. Laat haar op het gebied van werk en leren (als dat van toepassing is) tegen die tijd helpen door Bartimeus Ermelo, zij kunnen hierin de juiste begeleiding en adviezen geven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100