Als je lange tijd in stress hebt gezeten , wordt je dan onbevruchtbaar ?

Ik was 3 weken in volle stress , maar toen het voorbij kwam , las ik ergens dat je van hoge stress onbevruchtbaar kan worden , ik kreeg hier terug stress van , moet ik me hierover zorgen maken ? Alvast bedankt ...

Weet jij het antwoord?

/2500

AMSTERDAM – Stress verkleint de kans op zwangerschap met ongeveer 12 procent, zo is gebleken uit een studie van Oxford University en het Amerikaanse National Institutes of Health. Wetenschappers waarschuwen nu vooral oudere vrouwen met een kinderwens. Hoewel 12 procent wellicht klinkt als niet erg veel, menen de experts namelijk dat het voor oudere dames die zwanger willen raken juist het verschil kan maken. Met name omdat 35-plussers al verminderd vruchtbaar zijn. Volgens de wetenschappers is de studie, die terug te vinden is in vakblad Fertility and Sterility, de eerste die daadwerkelijk het verband aantoont tussen stress en een kleinere kans om zwanger te worden.

Nee hoor, je hoeft je geen zorgen te maken. Op zich is het zo dat langdurige stress je vruchtbaarheid verminderd. Dit is al jaren een ervaringsfeit, maar is een paar jaar geleden ook in onderzoek vastgesteld (al is één onderzoek te weinig voor harde conclusies.) Veel vrouwen kunnen dat ook merken doordat de menstruatie onregelmatig wordt. Hoe hevig de stress ook was, 3 weken is in deze zin nog niet erg lang. Bovendien herstelt de vruchtbaarheid zich vrijwel direct als de stressvolle periode voorbij is. Als je menstruaties gewoon regelmatig gebleven zijn dan is je vruchtbaarheid hoogstwaarschijnlijk niet verminderd. Als die wel onregelmatig geworden zijn dan kan je één of twee maanden wachten om te zien of ze weer regelmatig worden (doorgaans gebeurt dat dus spontaan.) Als dat niet gebeurt kan je beter wel langs de huisarts; waarschijnlijk speelt er dan echter iets anders dan alleen de stress. En bij aanhoudende twijfel natuurlijk naar je huisarts.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100