Kan je jezelf ziek maken terwijl jezelf niks mankeert? zo ja hoever zou je dan kunnen gaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kan jezelf ziek maken, door vergif en verkeerd voedsel, roken en drinken, onder de grond leven, je met drk insmeren, etc.

Die mensen noemen ze hypochonders. Ziektebeleving blijft uiteraard subjectief. Een heleboel ingebeelde symptomen kan je nadoen. En als je het lang hebt gespeeld of ingebeeld dat je het had, dan krijg je misschien wel echt hoofdpijn of pijn in de rug o.id. Een ziekte die aangetoond kan worden door foto s of bloedonderzoek zal je wel niet krijgen. Bij de huisarts is het altijd veel drukker op het spreekuur als er weer een vreselijke ziekte is besproken op de tv. Als je je de juiste voedingsmiddelen onthoudt kan je natuurlijk wel ijzertekort of bloedarmoede krijgen. Wie slecht voor zichzelf zorgt wordt vanzelf ziek.

Ik denk dat dat wel zou moeten kunnen. Vooral als je al een kwetsbare plek hebt, kun je het een hoop erger maken. Zo kunnen mensen met hartproblemen zich zo druk maken en de bloeddruk opdrijven misschien zelfs wel een hartaanval veroorzaken. Mijn zus heeft verschillende allergieën en heeft veel aanvallen gehad, die echt ernstig werden. Als ze zich slecht voelde, dan veroorzaakte ze zelf zo'n aanval. Ze heeft er vaker met me over gepraat, dat ze bang werd van wat ze allemaal zelf kon veroorzaken. Met je geest kun je zowel positief en negatief veel bereiken.

Chinezen geloven dat hevige emoties ziek kunnen maken. Ik ben ervan overtuigd dat zowel hevige woede als hevige vreugde op de lichamelijke weerstand inbeuken als een blinde, nietsontziende stormram. Gelukkig zijn we over het algemeen daar goed tegen bestand. Emoties kunnen een inbreuk zijn op de innerlijke kalmte. Alleen al daarom benijd ik soms mensen die niet veel heftige emoties kennen [en die zijn er echt]. Je zorgen maken, voortdurend in de stress zitten over wat "zou kunnen" gebeuren, daar kan je ziek van worden. Maar pas op voor het tegenovergestelde: Niet iedereen die ziek is, heeft dat aan zichzelf te wijten. Truukjes om jezelf ziek te maken zijn er ook. Een gepelde ui onder de oksel wrijven lkan leiden tot ernstige misselijkheid en braakneigingen. Zie ook hier: http://www.goeievraag.nl/vraag/uien-oksels-ziek.14113 Ja, en verder kan je natuurlijk experimenteren met vanalles...............zou ik niet doen!

Neem eens een asperine in met cola....je wordt hondsberoerd...tuurlijk kun je je ziek maken,maar het is meer de *kunst* om gezond te blijven. Hoever zou je kunnen gaan? Heel ver...tot de dood bijvoorbeeld.

Nou en of dat kan! Net zoals het bekende placebo-effect bestaat, bestaat ook het omgekeerde, namelijk het nocebo-effect. Daarmee maak je jezelf ziek, echt ziek, puur door te geloven dat je ziek bent. In de NatuurWetenschap en Techniek nummer 7 van 2009 staat een artikel over dit onderwerp. Er wordt onder andere verteld over een man die meedeed aan een medisch onderzoek naar de effectiviteit van antidepressiva. Hij had een aantal van die nieuwe pillen thuis, en moest er elke dag één nemen. Toen het uitraakte met zijn vriendin raakte hij zó in de put, dat hij zelfmoord wilde plegen. Dus nam hij alle nog overgebleven 29 pillen in één keer in. Na die daad begon hij zich slecht te voelen. Hij kreeg echter spijt, en wilde toch liever niet sterven. Dus haalde hij hulp. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, waar het slechter en slechter met hem ging. Wat de artsen ook deden, zijn toestand holde achteruit. Tot de leider van het medische onderzoek aan zijn bed kwam. Die onthulde dat hij niet de echte antidepressiva had gekregen, maar een onwerkzaam middel - hij zat namelijk in de controlegroep. De 29 pillen die hij had ingenomen, waren volstrekt ongevaarlijk. De man barstte in huilen uit, sliep in, en herstelde voorspoedig. -- -- -- -- Dit verhaal laat zien dat deze man bijna was gestorven aan een niet-werkend middel. Er zijn andere gevallen bekend van dood door een niet-werkend middel. Denk daarbij ook aan een vervloeking. Er zijn ook gevallen bekend van mensen die als diagnose kanker kregen, in een ernstige vorm, met uitzaaiingen. In één zo’n geval stierf de patiënt vrij snel na de diagnose aan deze kanker. Bij de autopsie bleek echter, dat deze patiënt weliswaar kanker had, maar van een heel andere soort, heel klein, heel langzaam groeiend, en niet uitgezaaid. De diagnose was dus fout geweest. Deze patiënt is gestorven aan zijn eigen geloof in de verkeerde diagnose. -- -- -- -- Het antwoord op je vraag is dus: nou en òf je jezelf ziek kunt maken terwijl je niets mankeert!

Ik ken een interessant verhaal hierover, maak het wel even korter; Man gaat voor onderzoeken naar het ziekenhuis, uitslag darmkanker, nog een paar week te leven. De man ligt na een tijd op sterven en krijgt bezoek van de arts. Deze deelt hem mee dat ze een fout hebben begaan en in zijn dossier, de diagnose van een ander patiënt daarin hebben bewerkt. De man sterft weliswaar niet maar zo kun je zien hoe de psyche van een mens werkt.

Ja en nee, je kan jezelf lichamelijk ziek maken, maar dan ben je eigenlijk geestelijk niet in orde anders dóe je zoiets niet, dus ben je toch echt ziek. Soms is het aandacht vragen maar ook, niet reeële angsten voor een ziekte kunnen mensen ziek maken. Of je laat je 'ziek' praten, als je elke dag te horen krijgt wat zie je er toch moe uit, dan gá je je vanzelf moe voelen. Onze geest, kan ons lichaam heel erg beïnvloeden, misschien wel meer dan we zelf denken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100