Nou en of dat kan! Net zoals het bekende placebo-effect bestaat, bestaat ook het omgekeerde, namelijk het nocebo-effect. Daarmee maak je jezelf ziek, echt ziek, puur door te geloven dat je ziek bent.
In de NatuurWetenschap en Techniek nummer 7 van 2009 staat een artikel over dit onderwerp. Er wordt onder andere verteld over een man die meedeed aan een medisch onderzoek naar de effectiviteit van antidepressiva. Hij had een aantal van die nieuwe pillen thuis, en moest er elke dag één nemen.
Toen het uitraakte met zijn vriendin raakte hij zó in de put, dat hij zelfmoord wilde plegen. Dus nam hij alle nog overgebleven 29 pillen in één keer in.
Na die daad begon hij zich slecht te voelen. Hij kreeg echter spijt, en wilde toch liever niet sterven. Dus haalde hij hulp.
Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, waar het slechter en slechter met hem ging. Wat de artsen ook deden, zijn toestand holde achteruit.
Tot de leider van het medische onderzoek aan zijn bed kwam. Die onthulde dat hij niet de echte antidepressiva had gekregen, maar een onwerkzaam middel - hij zat namelijk in de controlegroep.
De 29 pillen die hij had ingenomen, waren volstrekt ongevaarlijk.
De man barstte in huilen uit, sliep in, en herstelde voorspoedig.
-- -- -- --
Dit verhaal laat zien dat deze man bijna was gestorven aan een niet-werkend middel.
Er zijn andere gevallen bekend van dood door een niet-werkend middel. Denk daarbij ook aan een vervloeking.
Er zijn ook gevallen bekend van mensen die als diagnose kanker kregen, in een ernstige vorm, met uitzaaiingen. In één zo’n geval stierf de patiënt vrij snel na de diagnose aan deze kanker. Bij de autopsie bleek echter, dat deze patiënt weliswaar kanker had, maar van een heel andere soort, heel klein, heel langzaam groeiend, en niet uitgezaaid. De diagnose was dus fout geweest.
Deze patiënt is gestorven aan zijn eigen geloof in de verkeerde diagnose.
-- -- -- --
Het antwoord op je vraag is dus: nou en òf je jezelf ziek kunt maken terwijl je niets mankeert!