komt bij een verbranding altijd alleen co2 en h2o vrij?

Ik las namelijk op internet dat kachel rook heel slecht voor je kan zijn maar waarom dan want co2 is wel schadelijk maar zorgt niet voor dingen als kanker ofzo dacht ik maar welke stoffen komen dan nog meer vrij die wel echt schadelijk zijn want bij een volledige verbranding van hout krijg je dit
2 x C6 H10 O5 + 11 x O2 -> 6 x CO2 + 10 x H2O maar ik las dat als het hout nat was of schimmel had dat het echt slecht was maar bij nat hout komt toch alleen meer waterdamp vrij? en de schimmel weet ik niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Alleen bij volledige verbranding ontstaat slechts CO2 en H2O. Bij onvolledige verbranding kunnen behalve kooldioxide en water ook allerlei koolwaterstoffen ontstaan alsook het zeer giftige koolmonoxide (CO). Bovendien bevat hout nog andere chemische elementen, dus ook daarvan kunnen allerlei verbindingen ontstaan.

Zoals koosknip al aangeeft is de vorming van het zeer giftige CO zeer voor de hand liggend. En verder allerlei andere koolstofverbindingen. Bovendien bevat hout niet alleen C, H en O, maar minstens ook Fosfor, Stikstof en Zwavel. Die kunnen o.a. leiden tot forforzuur, forforigzuur, zwavelzuur, zwaveligzuur, stikstofdioxde, stikstofmonoxide, distikstofoxide, etc.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100