Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn man en zoon niet meer in de huiskamer roken?

Ik rook minder en later op de dag. Het liefst zou ik stoppen met deze vieze verslaving . Ik vind t vervelend constant in hun rook te moeten zitten.
We wonen sinds 2,5 jaar samen en nu ben ik ben ik t echt vervelend aan t vinden. Zij vinden t normaal om maar overal te roken. Hoe pak ik dit aan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Misschien kun je ze vertellen dat je aan het stoppen/minderen bent met roken en dat je het zou appreciëren als er alleen nog 's avonds in de woonkamer gerookt wordt of vragen of ze even onder de afzuigkap of buiten kunnen gaan roken. Ik heb in mijn studentenhuis een beetje dezelfde waarden, 's avonds is het prima om in de huiskamer een paar peuken te roken, overdag en 's ochtends liever niet omdat het gewoon niet echt lekker wakker worden is. Lijkt me niet zo lastig om daar begrip voor op te brengen en ik gok dat ze je daarin alleen maar steunen. (uiteraard hoort er natuurlijk hier en daar wel een stiekeme peuk bij, maar ach)

Allereerst: mijn andtoord is NIET bedoeld als kritiek. Het kan zo over komen, maar is niet als zodanig bedoeld! Goed, nu we dat hebben vastgesteld: ik denk dat je pas eisen aan anderen kunt gaan stellen als je eerst zelf enige tijd het gewenste voorbeeld hebt gegeven. Ik zou zeggen; begin zelf, ook als de anderen er niet bij zijn, met op de gewenste rookplaats te gaan roken. Na enige tijd (dus niet dezelfde dag) zou je eens kunnen informeren of zij dit ook zouden willen gaan doen. Maak ook duidelijk dat dit jou zou helpen met stoppen; als de verleiding niet steeds aanwezig is heb jij immers meer kans om sucsesvol te stoppen en dit vol te houden! Ik weet niet welke rol jij hebt in het huishouden, maar als jij degene bent die doorgaans alles schoonmaakt kun je naar voren brengen dat het jou erg veel werk zou schelen wanneer er één vaste rookplaats zou zijn, het liefst een kleine ruimte waar niet zoveel schoonmaakwerk in zit. Uit hygiënisch oogpunt gezien is de keuken overigens niet ideaal als rookplaats. Daarbij heeft een keuken heel veel dingetjes (potjes, pannetjes, losse dingetjes, moeilijke hoekjes, machines, etc.) die allemaal nicotinevrij gemaakt moeten worden, en dat is veel werk dus uit practisch oogpunt zou ik een andere ruimte kiezen. Ik zou het schoonmaak-argument zonder meer accepteren als legitime reden om ergens anders te gaan roken (en ik heb gerookt dus ik weet uit ervaring hoe vies alles wordt. nogmaals, dit is geenzins bedoeld als kritiek op jouw huishouden). Zo heb je niet alleen een morele stok achter de deur (geen verleiding onder jouw neus), maar ook een practisch argument (heel veel schoonmaakwerk). Enfin, als iedereen eenmaal is gewend aan de rookruimte kun je beginnen met minderen en/of stoppen, omdat er -als het goed is- niet meer pal onder je neus gerookt wordt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100