Na hoeveel tijd zijn de meeste mensen gewend aan de "nieuwe" tijd?

Ik werk in een restaurant waar het op zondag avond rond een uur of 7 altijd druk begint te worden. Uit het feit dat men men gisteren massaal om 20.00 uur kwam eten blijkt dat de biologische klok van de meeste mensen lak heeft aan het kunstmatige tijdsverschil. Ik ervaar het zelf ook als onprettig en ben er ook nog steeds lichtelijk door in de war.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit extra uur wordt door sommige mensen als te groot ervaren. Wellicht is dit bezwaar het verlengde van een ander veelgehoord bezwaar: het vergt elke keer een hele aanpassing in het dagritme van mensen om over te schakelen. Vooral kinderen, ouderen en avondmensen hebben hier last van, waardoor ze in de week na de aanpassing oververmoeid kunnen raken. In 2007 hebben wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met de Ludwig-Maximilians-Universiteit München, aangetoond dat de zomertijd een langdurig en behoorlijk groot effect heeft op de biologische klok van de mens. Toegevoegd na 55 seconden: Ten grondslag aan dit onderzoek ligt een online vragenlijst over slaapgedrag die meer dan 50.000 mensen hebben ingevuld. De biologische klok heeft een vaste cyclus van ongeveer 24 uur en past zich in de zomerperiode niet aan. Daardoor slapen mensen in de zomermaanden minder en slechter. Het verstoorde slaap-waakritme verdwijnt pas weer na het beëindigen van de zomertijd. Organismen anders dan de mens laten hun levensritme niet door een uurwerk bepalen. Zo zal een plant of gewas midden op de dag meer water nodig hebben omdat de zon dan het hoogste punt bereikt. Door het verzetten van de klok in de zomer is dit midden op de dag niet meer tussen 12.00 en 13.00 maar een uur later. Kwekers en verzorgers van planten houden gedurende de zomertijd rekening met deze tijdverschuiving van een uur. In regelapparatuur die toegepast wordt in de tuinbouw worden de tijdstippen waarop het een en ander gebeurt dan ook in de zomermaanden een uur vooruit gezet, de klimaatstrategie voor het gewas verandert daardoor niet. Bij het terugschakelen naar wintertijd wordt dan de klok weer terug gezet, de tijdstippen worden dan ook een uur terug gezet.

Bronnen:
http://ruimtelogs.scilogs.be/index.php?op=...

Geen idee. Zal per persoon verschillend zijn , net zoals de 1 veel last heeft van jetlag, de ander veel minder. Ik heb overigens mijn jongste (nu 11) afgelopen week elke dag 10 minuten eerder naar bed gestuurd en zijn wekker 10 minuten eerder laten aflopen...uiteraard onder uitleg waarom. Daarmee die "jetlag" proberen te voorkomen. Toegevoegd na 1 minuut: Per slot valt die 10 minuten binnen de normale marge van slaaptijd per dag.

Bij het verwerken van een echt tijdverschil (jet lag) rekent men een gemiddelde adaptatietijd van 1 dag per uur tijdverschil. Bij deze overgang zou dat dus betekenen dat men na één dag in het nieuwe ritme zit. Aangezien het natuurlijke ritme van de mens net iets langzamer loopt dan 24 uur, is een tijdvervroeging (zoals nu, bij de start van de zomertijd) moeilijker te verwerken dan een tijdverlating (zoals bij de start van de wintertijd). Best kans dus dat de gemiddelde verwerkingstijd nu wat meer dan één dag is. Het is ook per mens verschillend. Ochtendmensen hebben minder moeite met deze overgang dan avondmensen. Zelf heb ik er op zondag een heel klein beetje last van, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben. Vanaf vandaag (maandag) zit ik volledig in het nieuwe ritme. Je moet er ook rekening mee houden dat deze overgang in een weekeinde gebeurt. Op zondag is er geen externe druk om je aan te passen; die druk komt pas op maandag, wanneer de werkweek weer begint. De verschillen tussen mensen zijn echter behoorlijk groot. Sommigen houden er de hele week enige last van.

Voor iedereen verschillend. Maar er is niets dat zich sneller aanpast dan een mens. Ne een paar dagen hebben de meeste er al geen last meer van.

Wat mij betreft binnen een paar dagen. Ik ben nu al gewend. Kan ook per person verschillen idd..

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100