Kunnen doofblinde mensen communiceren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja die hebben een handen-taal... Met handtekens spreken ze dan met anderen...

Ja, het is alleen wat lastiger. Maar door spraak en wijzen kunnen ze tch comuniceren.

Ja, als ze kunnen lezen/schrijven dan schrijven ze de woorden in elkaars handpalm, zo voelen ze wat de ander wil zeggen.

Ja op meerdere manieren zelfs. In Nederland heb je het 'Lorm alfabet' en 'vingerspellen-in-de-hand': Het Lorm-alfabet lijkt een beetje op braille en wordt dan ook met name door doofblinden gebruikt, die blind geboren en later slechthorend/doof geworden zijn. Deze mensen hebben geen ervaring met gebaren en vingerspellen, maar juist wel veel ervaring met Nederlands en braille. Het Lorm-alfabet heeft twee voordelen. Ten eerste maakt het niet uit op welke hand van de doofblinde het wordt getikt, dus je kunt de dichtsbijzijnde hand nemen. Ten tweede is het internationaal, in tegenstelling tot het vingerspellen-in-de-hand. Een nadeel van het Lorm-alfabet is dat het is Nederland nooit echt is aangeslagen. Het wordt maar door weinig mensen in Nederland gebruikt. http://www.xs4all.nl/~hverdonk/lorm.html Het vingerspellen-in-de-hand is direct afgeleid van het gewone handalfabet voor doven. Iemand die het Nederlands handalfabet kent, kan dus ook vingerspellen-in-de-hand. Daarom wordt dit alfabet vooral gebruikt door mensen die doof geboren zijn en later slechtziend/blind zijn geworden. Bij het vingerspellen-in-de-hand drukt de ‘spreker’ de letter in de handpalm van de doofblinde. De regel is dat men met rechts spelt in de rechterhand van de doofblinde. In het begin gaat het spellen erg langzaam, maar een geoefend iemand kan de letters sneller voelen dan het oog kan volgen. http://www.xs4all.nl/~hverdonk/vingerspellen.html Kijk voor plaatjes en uitleg op de toegevoegde links.

Je hebt ook nog het twee-handen-gebaren. Je kan dan de hand(en) van de doofblinde als het ware sturen met jou eigen handen. Dan vormen zijn handen een gebaar. Dit even ter aanvulling op de vorige antwoorden. Als je bijvoorbeeld wil vragen of diegene wil eten. Pak je zijn hand, maak je de wijsvinger wijzend en breng je de hand naar je mond zodat hij kan voelen wat je bedoeld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100