Als tandenborstels niet zouden bestaan, hoe zou je dan je gebit kunnen verzorgen?

Stel je woont op een onbewoond eiland, en er groeien geen tandenborstels aan de boom. Wat zou je dan kunnen doen om toch je tanden een beetje te verzorgen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik ben een keer tijdens de Ramadan in Gambia geweest. De mensen die meedoen aan de Ramadan mogen overdag ook geen tandpasta gebruiken. Het viel me op dat ze overal op markten een bepaalde soort stokjes/takjes verkochten. Een lokale jongen die ik daar heb leren kennen vertelde me dat ze dat gebruikten om hun tanden te poetsen tijdens de Ramadan. Zoals hierboven al gezegd kauw je daar inderdaad op totdat het takje wat zachter wordt en je een soort borsteltje krijgt. Ik heb er destijds van die jongen één gekregen en het werkt verrassend goed! Geen frisse adem, maar wel schone tanden. Toegevoegd na 5 minuten: De boom waarvan de takken komen heet de Kolanotenboom. Blijkbaar was (of misschien nog wel) de noot van die boom overigens één van de belangrijkste ingrediënten van Cola.

Je kan met kleine takjes de voedselresten tussen je tanden vandaan peuteren. Voor de rest goed uitkijken met wat je eet en drinkt.

Volgens mijn tandarts is het eten van een appel voldoende en is het dan niet nodig te poetsen.

Als er geen tanden waren, hadden de tandenborstelmakers een probleem... Dan maak je je tanden schoon met een takje van een bepaalde boom, zoals ze dat nu nog doen in India... Dus dan was er wel een andere oplossing...

Neem een twijgje (van uiteraard een niet-giftige boom!) en kauw op het uiteinde tot de vezels van elkaar los gaan. Dan heb je een soort borsteltje dat je kunt gebruiken om je gebit schoon te houden. Kom je een leuke inboorlingeres (of is dat een inboorlerina?) tegen en heb je behoefte aan een extra schoon gebit, dan kun je wat zout op je twijgenborsteltje doen. Dat zout heb je dan weer gemaakt door zout water te laten verdampen in de zon. Ofwel: de tandenborstels groeien wél aan de boom!

Ik zou ze eruit halen en onder water afspoelen. Maar met een kunstgebit is dat makelijk. Met je eigen tanden zul je een houtje of takje moeten gebruiken of je eigen nagels.

Volkeren die geen toegang hebben tot moderne technologie hebben vaak hun eigen manieren om hun gebit te verzorgen. Ze eten bijna geen geraffineerde suiker en kauwen lang op vezelrijke voeding. En ze hebben vaak een zeer rijke apotheek aan ontstekingsremmers in hun voortuin:kruiden. Tandbederf is daardoor, ondanks het gebrek aan tandpasta en flossdraad, een relatief klein probleem in de regenwouden van Borneo en de amazone. Pas als met de 'vooruitgang' suiker in een gebied opduikt, gaan tanden rotten en uitvallen. In het Westen gebeurt dat sinds 1550. Toen ging Europa suiker verbouwen.

Bronnen:
Quest.

In Afrikaanse landen wordt veel op rietsuikerstengels gekauwd. Dit omdat dit vaak het enige snoep is wat voor handen is. Positieve bijkomstigheid is dat het gebit meteen gereinigd wordt, doordat de stengel door het kauwen verandert in een bos met vezels. Toen ik in Uganda was, viel het me op dat de mensen zulke mooie gave en witte gebitten hadden. Het werkt dus wel. Dit natuurlijk mede doordat er, net als op een onbewoond eiland, eigenlijk alleen maar natuurproducten voorhanden zijn, waardoor het gebit sowieso al minder te verduren heeft.

Een beetje wit zand op je vinger doen en zachtjes poetsen.Wel fris water bij de hand houden.

Ten 1e kun je niet op een onbewoond eiland wonen,want dan is het niet meer onbewoond. Maar je geeft aan,dat er wel een boom is,dus daar zou je een klein takje af kunnen breken en er op kauwen,tot er een soort kwastje ontstaat en dat gebruiken om je tanden te reinigen! Als de boom erg giftig blijkt te zijn is het probleem definitief opgelost.

Als ik geen tandenborstel heb, poets ik mijn tanden met mijn vingers. Vaak is er genoeg zout water voor handen rond een eiland en zou ik dat gebruiken ipv tandpasta. Bij bijvoorbeeld Paradontax is dat zout water het basisbestandeel! Het werkt als volgt. Er zijn bacterien die goed tegen zout- of juist tegen zoetp-water kunnen. Als je je tanden met het zoute water poetst, krijg je gestresste bacterien en zal daarmee de groei tegengegaan worden. Vingers zijn ruw en kunnen vooral de vlakken vrijmaken van bacterien. Tussen de tanden hard spoelen, door het water met kracht tussen de tanden te laten kolken. Een 10 minuten lang moet voldoende zijn. Ben je nog niet tevreden? Neem een kokosnoot oid, vul het met zeewater en laat het zoute water in de zon staan, totdat een deel van het water is verdampt, et voila je hebt een nog sterkere tandpasta gemaakt. Waak ervoor dat er geen zoutkristallen zijn ontstaan. Hiermee zou je het tandglazuur kunnen beschadigen. Gebruik de draadje van de kokosnoot als flosdraad, of gedroogde twijgjes.

De katholieken hebben daar een oplossing voor. Op een houje bijten. Doen ze overigens in Afrika ook veel. Overigens vraag ik me af als je in het wild leeft of je dan je tanden wel moet poetsen. Hoe doen de wilde dieren dit? En die hebben een uitstekend gebit.

Dan zou je vermoedelijk ook geen snoep hebben, geen suiker, geen frisdrank, geen geraffineerde voedingsmiddelen, alles wat de pest is voor je gebit. Door gezond te eten en veel vezels te kauwen en veel water te drinken, kun je een uitstekend gebit onderhouden zonder gaatjes en zonder tandenborstel. Met het kauwen op een twijgje en daarmee wat over de tanden vegen kom je overigens ook een heel eind. Je kunt er mee stokeren, borstelen, vegen, komt helemaal goed. Heeft wel een andere smaak natuurlijk, maar er zijn genoeg kruiden die voor een frisse (zij het niet pepermunt-achtige) adem zorgen. Uiteindelijk groeien ze wel degelijk aan de boom dus ; kwestie van improviseren.

Waarschijnlijk heb je op een onbewoond eiland puur natuurlijk voedsel en dan hoef je bijna niet meer je tanden te poetsen. Anders lekker kauwen op een twijgje zoals Suzy zei.

Doe het met je zakdoek. Zakdoek om je wijsvinger en poetsen maar. En ik zou denken: zout ontsmet. Dus even spoelen met zeewater.

Je vraag lijkt te veronderstellen dat gebitsverzorging pas ontstaan is toen er tandenborstels werden uitgevonden, terwijl mensen van voor Christus dit al deden (natuurlijk niet zo effectief als met een tandenborstel echter)

In heel veel gemeenschappen in afrika heeft men nu, anno 2010, nog altijd geen tandenborstel. Men gebruikt een soort eucalyptus stokje met een diameter van 0,5 cm dat men elke dag afzaagt en waarmee men met de voorkant op de tanden wrijft. In Marakesh heb ik het ooit van jongeren gekregen , nieuw wel te verstaan en dat werkte naar behoren.

Gewoon, met je trui zo nu en dan je tanden schoonvegen - zoals Jessica Simpson: http://www.associatedcontent.com/article/2795200/jessica_simpson_doesnt_regularly_brush.html

In Afrika maken ze hun tanden schoon met een bepaalde hout soort. Daar maken ze dikke staafjes van, dat hout wordt zacht door ermee in je mond te zitten, een soort van haartjes ontstaan dan aan het uiteinde van het stokje en daarmee gaan ze over hun tanden. Born: van een vriend uit Afrika ;) p.s. Mijn avatar heb ik niet zelf gemaakt, hij is wel leuk he :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100