Kom je na een dieet altijd in een korte periode weer een paar kilo's aan?

Hallo,

Vorig jaar heb ik besloten dat ik wilde afvallen. Door veel snoepen, een zittend beroep en weinig beweging had ik een flinke buik gekregen.

Ik ben minder gaan eten, helemaal gesopt met snoepen, 3 keer per week gaan hardlopen (ongeveer 9 km in 45 min) en 4 dagen in de week naar mijn werk gaan fietsen (ongeveer 16 km in 45 min). Drie maanden geleden besoot ik dat het tijd was om te stoppen met diëten. Ik had bereikt wat ik wilde 'een platte buik'. Ik sport en beweeg nog evenveel en snoepen doe ik veel minder dan vroegen (3x per week een handje snoep of chips). Het enige wat ik ben gaan doen is weer gewone hoeveelheden eten (met gewoon bedoel ik niet hele grote porties) en geen licht producten meer.

Toch ben ik in drie maanden bijna drie kilo aangekomen...

Toegevoegd na 1 minuut:
Is dit normaal? Kom je na een dieet altijd in een korte periode weer een paar kilo's aan? Blijf je gewicht ergens steken (mits je niet te veel eet en goed beweegt)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als jij bij dat diëten echt veel minder hebt gegeten dan je nodig had dan heb je jezelf tekort gedaan. Daarna ga je weer "normaal" eten, maar je lichaam denkt bij die overvloed: ho, pakken en opslaan, want misschien komt er weer zo'n ellendetijd met te weinig energievoorziening. Je lichaam heeft iets meer tijd nodig dus in plaats van ineens weer een vol bord, begin je met een schepje meer, en bouw je het langzaam op zodat je stofwisseling went, en je op een redelijk vast gewicht bent

Dat hoeft niet, maar dat gebeurt meestal wel. de meeste dieten zijn te extreem, en niet haalbaar op de lange termijn. Het feit dat jij ermee 'gestopt' bent zegt dit ook al. Als je echt gezond aan het afvallen was, hoefde je er niet mee te stoppen, dan kon je gewoon doorgaan met je gezonde leefstijl. Stel dat jij koolhydraten flink hebt lopen schrappen, dan kom je weer aan zodra je die weer gaat eten. Dan vullen je spieren de glycogeen voorraad weer aan. Toegevoegd na 3 minuten: Je weet dat lightproducten niet goed voor je zijn? Je was minder gaan eten, minder gaan snoepen, en een flink stuk meer gaan bewegen. Dat merk je natuurlijk wel aan de weegschaal en aan je conditie. Sinds 3 maanden heb je je beweging hetzelfde gelaten, maar ben je weer meer gaan eten (af en toe een snack, iets grotere porties en geen light prodcuten meer). Dan is het logisch dat je weer iets gaat aankomen, want je bent weer meer gaan eten. Dit is geen probleem, je moet gewoon even de nieuwe balans vinden. Een schommeling van een paar kilo is normaal, maar houd het gewoon in de gaten. Probeer eventueel iets meer groente en eiwitten, en dan je koolhydraten ietsje lager (hoeft maar een opscheplepel verschil te zijn, niet al te drastisch). Dan kan het best zijn dat het weer ietsje naar beneden gaat. Toegevoegd na 4 minuten: Nu ben je gewoon in een fase van onderhoud. Je gaat wat relaxter om met je eten en sporten, maar houd wel een beetje in de gaten welke kant het op gaat. En dan maak je weer een kleine aanpassing ergens.

bij een dieët is het de bedoeling dat je afvalt, door minder energie binnen krijgen dan normaal. Je lichaam gebruikt dan dus je lichaamsvet om die energie op te vullen. ik neem aan dat je je platte buik wilt behouden. je lichaam slaat vet op als je meer eet dan nodig. dus als jij weer eet zoals je normaal at vroeger, eet je teveel waardoor je inderdaad weer dikker wordt. het beste is minder eten dan dat je vroeger at, maar wel meer eten dan je at toen je aan het dieëten was. precies genoeg dat je evenveel calorieën op een dag verbrand als dat je binnen krijgt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100