Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is "niet bewezen dat iets schadelijk is" hetzelfde als"niet bewezen dat iets onschadelijk is" ?Is "niet bewezen dat iets schadelijk is" =

Men hoort wel vaak zeggen, bijvoorbeeld in verband met straling van mobiele telefoons en zendmasten, of wifi en DECT-telefoons: Het is niet bewezen dat het schadelijk is voor de gezondheid. Maar kan men daartegenover zetten dat het ook niet is bewezen dat het ónschadelijk is?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
812
Cryofiel
10 jaar geleden
Hetzelfde geldt natuurlijk voor het eten van producten die voor ons totaal onnatuurlijk zijn, zoals aardappelen en rijst. Daarvan is ook niet bewezen dat het schadelijk is - en ook niet dat het onschadelijk is. Ook het reizen met snelheden die hoger zijn dan de snelheid van een galopperend paard, en die dus voor de mens onnatuurlijk zijn, vallen onder deze regel. Het is niet bewezen dat zulke snelheden onschadelijk zijn.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Nee, het is niet mogelijk om te bewijzen dat iets niet bestaat. Dus het is ook niet te bewijzen dat er géén schadelijk effect is.
Wel kun je aannemelijk maken dat de kans nihil is.
(Lees meer...)
bamibal
10 jaar geleden
Om dat te kunnen onderbouwen moet je uitleggen wat het betekent. Wanneer 'niet bewezen is dat iets schadelijk is' houdt dit in dat de mogelijkheid er is dat het wél schadelijk zou zijn. Maar men weet het gewoon niet, de wetenschap is nog niet zo ver dat het ontdekt kan worden. Het zou net zo goed schadelijk als onschadelijk kunnen zijn. Het impliceert dus inderdaad dat dit hetzelfde is als 'niet bewezen dat iets onschadelijk is'.
Neem het geval van de isolatie met pur-schuim. Ofschoon veel mensen ziek werden na de behandeling van hun huis hiermee blijft men zeggen dat niet bewezen is dat pur schadelijk is. De verschijnselen tonen aan dat ook niet bewezen is dat pur onschadelijk zou zijn.
(Lees meer...)
Amadea
10 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding