Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom wordt een stof die in Nederland 20.000 doden per jaar kost niet verboden?

Tabak is een giftige en verslavende stof. Waarom wordt de handel in die stof niet verboden als er zoveel doden per jaar vallen? Er is hevig protest tegen een baarmoederhalskankervaccin als het vermoeden bestaat dat het schadelijk zou kunnen zijn. Het gebruik van tabak wordt alleen in openbare gelegenheden verboden.

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
1.7K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Tabak en vooral alcohol zijn zo ingeburgerd in de westerse cultuur. Dit is gewoon niet te verbieden meer. Stel je voor morgen zeggen ze opeens geen wijn, whisky, bier, jonge jenever, etc. meer. Kan gewoon niet meer.
Dit geld min of meer ook voor tabak. Al word dit - gelukkig - wel al een heel stuk terug gedrongen door rookverboden in Horeca gelegenheden en het steeds duurder worden van het spul.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Vind je het feit dat roken is ingeburgerd een goede reden om het niet te verbieden met de 20 m doden tot gevolg?
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Het duurder maken zal echt niet iets wezenlijk terug gaan dringen.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
en verbieden?
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Moeilijk te zeggen, ik schat dat het de kant van de prohibition (alcoholverbod in de USA) op zal gaan.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Over 30 jaar zal iedereen zich verbaasd afvragen waarom tabak niet eerder verboden.

Andere antwoorden (11)

Een verbod zal altijd averechts werken. Bovendien zal de overheid er enorm op inkomsten achteruit gaan.

Maar alcohol is precies hetzelfde, net zo slecht, zo niet slechter en daar wordt volop reclame voor gemaakt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
omdat het de overheid een aardig centje oplevert! Zelfde als benzine. Belasting belasting en nog eens belasting
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Alleen dodelijk indien niet gebruikt met mate.

Zelfde gaat op voor drank.

Met mate is er weinig aan de hand.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
De overheid maakt een keuze...

Een mens laten roken en zo'n 60 jaar de accijns kunnen ontvangen. Een kortstondig ziektebed voor de mensen die eraan kapot gaan kost de schatkist minder geld dan een totaal verbod op deze handel...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
1). Die 20.000 is niet bewezen en is niet te bewijzen.

2). Waarom zou de overheid mensen tegen henzelf in bescherming als het de overheid enorm aan geld scheelt. De overheid heeft namelijk op veel punten, ook op dit gebied, tegengestelde belangen met de burger. De overheid zal ten alle tijde kiezen om haar eigen belangen voorop te stellen.

3) Er zijn zoveel dingen giftig en / of verslavend.

Mijn antwoord concentreert zich dus op punt 2 hierboven.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
De 20.000 is een schatting van Stivoro, een respectabel instituut. De overheid let toch ook op de volksgezondheid? Niet alle giftige stoffen eisen zoveel doden.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
De StiVoRo is een respectabele club leugenaars ja, dat klopt.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Omdat ze bekend zijn en heel stellig dingen beweren. Als je echter met veel moeite hun bronnen kunt achterhalen en je ziet dat andere wetenschappers vaak gehakt maken van de conclusies van die brononderzoeken / -statistieken dan weet je wel beter.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Laat ze er 50 % naast zitten. Dat maakt toch weinig verschil voor deze discussie.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ze zitten er ongetwijfeld nog veel verder naast, maar nee, dat maakt wel degelijk wat uit voor de discussie. Ze hebben het recht niet om de zogenoemde wetenschap te misbruiken voor propagandadoeleinden, maar dat doen ze wel, tot op het punt dat het ons nauwelijks nog opvalt. Daarnaast is het nog altijd de keuze van de gebruikers zelf wat ze doen. De overheid treedt dat zelfbeschikkingsrecht met voeten, net als ze dat doet op veel andere gebieden, maar ook dat wordt als vrij normaal ervaren tegenwoordig.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Wie heeft gezegd dat roken niet schadelijk is? Ik niet in ieder geval. In hoeverre denk jij dat Stivoro onafhankelijk is?
Het verschil:

- Bij het vaccin tegen hpv is de officiële lezing dat het goed voor je is*. Mensen laten hun dochter op basis van dat idee vaccineren. Ze kiezen er dus niet voor om iets schadelijks te injecteren.

- Bij tabak weten de mensen die roken dat het slecht is, en kiezen ze ervoor het toch te doen.

Met andere woorden: het één is een kwestie van een bij de ouders onbekend risico als ze hun dochter laten vaccineren, het ander is een kwestie van vrije keuze.

(*Ik wil hier even helemaal in het midden laten of het vaccin tegen hpv werkelijk schadelijk of slecht getest zou zijn.)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Wat denk je dat er gebeurt als je het verbiedt? Mensen gaan nog steeds roken (maar dan illegale sigaretten uit rusland). Criminelen hebben weer iets om geld mee te verdienen; mensen worden gecriminaliseerd om gewoontes die ze al jaren hebben en die nooit een probleem waren en dat alles omdat "de overheid" bepaalt dat jij geen dingen mag doen die slecht zijn voor jezelf (en dan ook alleen maar voor jezelf). Zo is de drooglegging in de USA een van de redenen geweest waarom er in die tijd daar zo'n succesvolle maffia kon ontstaan. (er was namelijk een hele economie gecreëerd waar behoefte aan was en die volledig in handen van criminelen was. Criminelen die weinig in de weg gelegd werd omdat er vanuit de bevolking geen draagkracht was voor het verbod)

Natuurlijk is roken slecht voor je en slecht voor anderen. Dat laatste deel daar mag wat aan gedaan worden en daar wordt ook wat aan gedaan. Maar mensen verbieden stomme dingen te doen is om de redenen die ik hierboven noemde niet handig en uit ethisch oogpunt onwenselijk.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Omdat iedereen weet dat het niet zal lukken het te verbieden net als alcohol. Voorlichting is het enige wat je nog kan doen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Tabak is inderdaad zeer vergifti g EN de staat verdient er veel aan, de daaruit voortvloeiende kosten zijn echter voor iedereen die ziektekostenpremie, ZW enz. betaalt.
Ander punt is alcohol, de -op afstand- gevaarlijkste harddrug die er is, maar ja, ook daar zit accijns op.
Ook de daaruit voortvloeiende kosten worden op de onderkant van de financiele voedselketen verhaald, dus u en ik.
Zo zie je ook dat gokverslaving door de staat in klinkende munt wordt omgezet, casino's en allerhande (kras)loterijen
etc.
Dus is het voor de staat geen probleem dat er verslaving bestaat, zolang de staat er maar aan verdient.
Bij andere drugs echter grijpt de staat in financiele zin naast het net, dit soort verslavingen worden dan met hand en tand bestreden.
Het verbieden van verslavingen veroorzaakt criminaliteit,
ongecontroleerde kwaliteit van de middelen enz.
Helaas heeft een mens behoefte om ongezonde activiteiten op obsessieve wijze te beoefenen.
Daarom downloadbelasting, om computerverslaving
te vergelden.
Verbieden heeft geen zin.
Alles wat we naar binnen werken bevat componenten die -in hoge dosering- vergiftig zijn.
Groot probleem is ook dat er niets zo dodelijk is als het leven zelf.
Door ander beleid sterven mensen aan andere oorzaken.
Het is dus een gevecht waarvan de uitslag bij voorbaat
vaststaat.
Stress is bijvoorbeeld een grote killer, angst dus ook, tenzij hij ons werkelijk waarschuwt voor gevaar.
Geniet van het leven maar beoefen uw verslaving met mate, de dosering bepaalt immers in hoge mate de uiteindelijke giftigheid voor het lichaam/geest.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Er zijn honderden gebruiken waarmee mensen een vroegtijdig einde aan hun leven kunnen maken. Roken, alcohol, drugs, bergbeklimmen, formule 1, snelheidsrecords, rodelen, met de apollo naar de maan reizen, autorijden, etc, etc. Het is aan de mens zelf of hij hieraan denkt deel te moeten nemen en de risico’s wil nemen. Deze rechten behoren beschermd te worden in een democratie. De meeste zijn ook vastgelegd in onze grondwet. Echter onze regeringen houden zich niet altijd aan de grondwet en daar zullen ze goede redenen voor hebben (b.v. belastingen). Ons recht op privacy wordt door de overheid met zevenmijlslaarzen overtreden. Camera’s, medische gegevens, tolpoortjes, opslaan van internet gegevens, vingerafdrukken in paspoorten, etc.
Uncle Sam is watching you.

Hoe zit het met de overheidscampagnes tegen het roken, het verbod op tabaksreclame, de torenhoge accijnzen op rookwaren? Dit zijn even zovele aantastingen van de vrijheid van het individu. Wat heeft de staat er verder mee te maken of iemand rookt of niet? Dat je het risico loopt om aan roken dood te gaan, is bekend. Mensen hebben het recht om dat soort risico’s zelf te nemen. Aan bergbeklimmen kun je ook vroegtijdig sterven; dat geeft de overheid toch nog niet het recht om het bergbeklimmen te bestrijden met reclameverboden, accijnzen en voorlichtingscampagnes?
Voorlichtingscampagnes van de overheid vormen per definitie een aantasting van de vrijheid van meningsuiting. Er wordt belastinggeld gebruikt om meningen te verkondigen waar sommige belastingbetalers het niet mee eens zijn. Met andere woorden, mensen worden gedwongen om mee te betalen aan de verspreiding van meningen waar ze niet achter staan. Met welk recht? Zeker, zo’n voorlichtingscampagne tegen het roken berust op een democratisch besluit, maar dat doet aan de onrechtvaardigheid ervan niets af.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Waarom is overheidsvoorlichting over de gevaren van roken een aantasting van de vrijheid van het individu? Voorlichting beperkt toch niet het recht om te kiezen? Bergbeklimmen is ook (een klein beetje) gevaarlijk, maar daaraan sterven geen 20 m mensen per jaar. Het is een taak van de overheid om de burgers te beschermen en soms gaat dat door gevaarlijk handelen te verbieden, zoals het verbod om in een auto te zitten zonder autogordel.
Toch dwalen we af van mijn vraag. Ik kan geen flesje zoutzuur meer kopen, omdat de overheid bang is dat ik het in mijn ogen leeggiet, maar een meisje van 16 kan bij de supermarkt wel een uiterst verslavende en dodelijke stof kopen.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Het antwoord op je vraag over de aantasting van de vrijheid vind je als je de alinea verder doorleest.
De vraag is niet of je het recht van kiezen behoudt, maar ik vraag me af waar de overheid zich mee bemoeit. Nog sterker, ik wil dat ze zich daar niet mee bemoeit.
Het bergbeklimmen is genoemd om aan te tonen dat er in het leven vele dingen zijn die gevaarlijk zijn, wat ’s morgens al begint met het aan de kook brengen van een ketel water om thee te zetten. Overigens is de kans op sterven voor een bergbeklimmer vele malen groter dan voor iemand die rookt. Je vindt dat het een taak van de overheid is om burgers te beschermen. Dat vind ik nu juist niet, althans niet wat betreft het gezondheidsgebied.
Westerse overheden worden steeds brutaler in het sturen van ons gedrag op gezondheidsgebied, een fenomeen dat door critici al gezondheidsfascisme wordt betiteld.. Het ondergeschikt maken van persoonlijke keuzes aan het collectief is immers een van de elementen van het fascisme.
Ruim een halve eeuw geleden was er ook al een modern vooruitstrevend land dat een stevige antirookcampagne voerde. Welk land dit was? Nazi-Duitsland. De geschiedenis van de antirookcampagne die daar in de jaren dertig en veertig werd gevoerd, staat beschreven in het boek The Nazi War on Cancer door Robert Proctor. Het idee dat mensen eigendom zijn van de staat en dat de staat dus moet zorgen voor een goede gezondheid van zijn onderdanen, is immers bij uitstek een TOTALITAIR idee. De gezondheidsslogans van de nazi’s waren dan ook: “Uw lichaam is van de natie!”, “Uw lichaam is van de Führer!”, “U heeft een plicht om gezond te zijn!” en “Gezondheid is geen privé-zaak!”.
Gezondheid is een groot goed. Maar genot, welzijn en geluk zijn ook belangrijke waarden en die moeten soms worden afgewogen tegen bepaalde gezondheidsrisico’s. Daarom moet ieder individu het recht hebben om zelf te kiezen hoe en in welke mate hij voor zijn gezondheid zorgt. Bovendien zijn de gezondheidsinterventies van de overheid vaak juist ongezond.
Stelde Pim Fortuyn al niet vast dat er meer doden zijn gevallen door de door de overheid veroorzaakte wachtlijsten dan door Bin Laden. Dus overheid, doe waarvoor je bent gekozen en dat is regeren. En bemoei je niet met mijn overwicht.
ps. zoutzuur wordt o.a. gebruikt voor het reinigen van betegelde ruimtes en mineralen. Zoutzuur: is meestal verkrijgbaar in een 35% oplossing, is goedkoop en gemakkelijk in de handel te vinden ???
Het is al eens verboden geweest, in america ( welk jaar weet ik niet meer ) en toen kwam er voor alcohol een gigantische criminele markt op gang waarin donders veel geld in werd verdiend. Het werd zo groot probleem dat america het na een paar maanden (geloof ik) weer heeft terug gedraait. En nu onderbouwen ze het met: zolang het toegestaan is hebben wij er zicht op en kunnen we het onder controle houden, dan escaleert het niet. Maar dat is nu ook zo met softdrugs in coffeeshops daardoor kan er dus controle op worden gehouden. En tja.. Het is een ook een giga inkomenpost voor de overheid, dus dat 's een mooi bijkomertje.

Liefs
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding