Zie je op een mri van de gehele rug en nek altijd een scheefstand van het bekken?

Ik weet dat als je bekken bv scheef staat dat je dit terug ziet in een kronkel in de wervelkolom. Zie je dit dus altijd op een mri die liggend is gemaakt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Om een scheefstand van je rug te constateren heb je niet zo'n geldverslindende manier als MRI nodig, waarbij je ook nog eens duizenden beelden krijgt. Een paar goedkope rontgenfoto's zijn voldoende. Maar dan wel liefst zowel staand als liggend. Nog goedkoper, ga naar een goede (!) fysiotherapeut of masseur. Die ziet en/of voelt het met het blote oog.

Neen, een scheef bekken zie je het best op een gewone rongtenfoto die staand wordt genomen. De scheefstand heeft te maken met een been dat lander is dan het andere. De wervelkolom vangt dit op door krom te gaan staan (scoliose). Bij een scoliose worden bepaalde wervels en tussenwervels meer belast dan normaal en dan gaan deze sneller slijten.

Voor het aantonen van een scheefstand van het bekken is een MRI niet de meest aangewezen methode. Een scheeftstand wordt veroorzaakt door: - afwijkingen van het bekken zelf. - Asymetrie in de stand van de beide SI gewrichten - Beenlengteverschil - Torsie in de welvelkolom (zowel als oorzaak als gevolg) - Asymetrie in de (spanning van ) de spieren. Een bekkenscheefstand is meestal niet klinisch relevant. Weinig mensen hebben een perfect rechtstaan bekken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100