Hoe kan een neurotransmitter zijn bedoelde effect geven?

Je hebt bijvoorbeeld de neurotransmitter serotine. Ik weet dat je in een zenuwcel 2 uiteinden hebt; de axon en de dendriet. In het algemeen wordt de neurotransmitter aangemaakt/opgeslagen in de axon en via de synaptische spleet naar de dendriet overgedragen word.
Maar mijn vraag is nu wat er nou NA deze overdracht gebeurt en hoe het komt dat je dan de werking voelt? Zoals je bij serotine onder andere een euforisch gevoel kan krijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Simpel gezegd: Tussen de synaps en de volgende zenuw vindt prikkelgeleiding plaats door het stofje acetylcholine. Nadat het stofje is gedropt, dus na de overdracht,gaat de prikkel in de volgende zenuw verder. Dit geldt globaal voor motorische en sensorische vezels. Serotonine, en andere hormoonachtige stoffen doen hun werking door dat ze zich met voor die stof gevoelige sensoren binden. Serotonine is dus een sleutel die niet op elk slot (sensor) past. Alleen op die sloten (sensoren) waarop de sleutel(bijv. Serotonine) past, worden de bijbehorende prikkels gegeven. Bijvoorbeeld een bepaald gevoel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100