Waarom vinden mensen het moeilijk om een coach om hulp te vragen bij persoonlijke problemen?

Er zijn heel veel mensen, jij misschien ook wel, die al geruime tijd met een probleem zitten. Als het om hun kind of dier gaat, stappen ze wel gemakkelijk naar een zorg- of hulpverlener. Waarom dan niet om zelf iets te kunnen afsluiten en met minder stress in het leven verder te kunnen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gelukkig wordt het ieder jaar méér geaccepteerd, dat je er openlijk voor uitkomt, hulp nodig gehad te hebben, en een therapeut/coach bezocht hebt. Maar meestal hoor je het pas achteraf, als het weer 'beter gaat' met iemand. Het 'hoort' niet, dat je je eigen problemen niet op kan lossen, want er zijn altijd mensen, die het in de ogen van anderen véél moeilijker hebben dan jij, dus je bent 'zwak' als jij dat wél doet. Zij hebben óók een ouder verloren, een huwelijk op de klippen zien lopen, een familielid ernstig ziek zien worden en sterven, zijn gepest op school als kind, of hebben een tijdlang iets te diep in het glaasje gekeken. Maar zij hebben het zélf gedaan, dus als jij het niet 'zelf' opknapt, is dit in hun ogen een 'zwakte-bod'. Het wordt gelukkig beter : als je ogen achteruitgaan, neem je een brilletje, als je wankel wordt vindt je steun bij een rollator, en als je twijfelt aan jezelf en de wereld, zoek je steun bij iemand, die die steun graag en goed kan geven. Of dat nu een buurvrouw is, een goede vriend, of, als je het daar niet bij vindt, bij een coach of therapeut. Ik begrijp het oordelen over een ander nooit zo goed : hoe kan je een ander nou ooit be/veroordelen? Je kent nóóit iemand zó goed, dat jij voor een ander wel vast kan stellen, wat het beste voor hem/haar zou zijn. Dus als je op drijfzand loopt, roep om een touw, met een stevig mens eraan vast, om je eruit te trekken.

Je hebt het over een coach en een hulpverlener. Twee verschillende beroepen volgens mij. Ik zie een hulpverlener als iemand waar ik heen kan met mijn problemen, via mijn huisarts waardoor dit financeël ook te doen is. Heb je het over een coach, klinkt dat voor mij als iemand die ik uit mijn eigen portemonee moet betalen en daar heb ik het geld niet voor (over). Maar misschien zie ik dit helemaal verkeerd. Dan hoor ik dat graag.

Als ik het goed begrijp bedoel je te vragen waarom mensen wel hulp voor anderen zoeken maar niet voor zichzelf? Dan moet je; a)toegeven aan jezelf dat je een probleem hebt b) ook nog es toegeven dat je daarbij hulp nodig hebt c) met behulp van die ander met jezelf aan de slag... Dat is voor veel mensen om allerlei redenen best moeilijk. " Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest"

Er komt ook schaamte bij kijken want we lopen niet gauw te koop met onze problemen.En meest verwacht je een oplossing voor het probleem te vinden.Het valt mij wel op dat oudere mensen meer voor hun zelf houden dan jongere mensen.Mijn antwoord op jou vraag luidt:Schaamte.

Er zijn diverse redenen. Als het om een ander gaat voel je je verantwoordelijker, dus leg je sneller de verantwoordelijkheid bij een ander. Men geeft het liefst geld uit aan leuke dingen, niet aan dingen die met problemen te maken hebben. Bij Coaching gaat het om kleinere problemen dan bij de psychiater of psycholoog. Voor deze kleinere problemen kunnen we bij verschillende instanties terecht o.a. maatschappelijk werk. Er zijn ook veel mensen die het via speciale meditaties ed. aanpakken. Waarbij het ook nog minder overkomt als 'ik heb een probleem waarbij ik geholpen moet worden', maar meer als een keuze om van zelfontwikkeling. Kortom een hoop concurrentie. Daarnaast zit je altijd met het feit dat mensen nou eenmaal graag zelf hun problemen oplossen. En ze niet graag de vuile was buiten hangen. Persoonlijk los ik ook het liefst mijn problemen zelf op, als een ander daarbij probeert te helpen stellen ze steeds vragen die niet in de richting gaan waar ik (naar aanleiding van mijn antwoord) zelf verder wil denken. Het komt er dus op neer dat ze het denkproces net zo vaak verstoren als ze het stimuleren/ondersteunen. Daarnaast heb je soms gewoon meer tijd nodig om dingen te leren, om problemen op te lossen. Dat gaat niet in een opgelegd tempo van zoveel sessies. Persoonlijke ontwikkeling is een groeiproces als dat te snel gaat ontstaan er zwakke plekken.

Mensen denken bijna altijd dat het probleem waarmee zij zitten, (bijna) altijd te maken heeft met een ander,en een ander het probleem veroorzaakt. Het antwoord op de vraag is volgens mij Als je hulp vraagt aan een coach , dan kan de uitkomst weleens heel confronterend zijn voor jezelf.

Het maakt ze zwak en armer... Zwak in die zin dat ze meteen afhankelijk zijn en kwetsbaar... En armer in die zin dat ze zelf de kosten moeten betalen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100