Hoe herkent en psycholoog een theatrale persoonlijkheidsstoornis?

Is dat niet erg moeilijk te herkennen, omdat mensen die hieraan lijden, meestal een masker opzetten? Kijkt de psycholoog hier dan doorheen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens mij doen mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis dat juist níét : een masker opzetten. Ze etaleren juist hun enorme gevoelens, belevenissen en ervaringen - álles, om maar aan dacht te krijgen, en in het middelpunt van de belangstelling te staan... Dus het lijkt me niet zo héél moeilijk, om dit te herkennen, voor een ervaren psycholoog. Een dissimulerende patient lijkt me dan véél moeilijker om te herkennen/behandelen.

Daar heeft de psycholoog voor geleerd. Hij/zij heeft ervaring in het herkennen van symptomen en bij twijfel op te zoeken in de DSM4 (een boek vol met psychische aandoeningen en hun symptomen).

Vergelijk het met een kind dat liegt. Een ouder prikt daar zo doorheen, ook al denkt het kind dat het nog zo'n goede smoes heeft. Een goede psycholoog ziet vrij snel of iemand iets 'speelt' of dat het echt is.

Persoonlijkheidsstoornissen in het algemeen zijn erg moeilijk te herkennen. Als is het alleen al omdat iedereen wel iets van allerlei stoornissen heeft. Een psycholoog die twijfelt of iemand een persoonlijkheidsstoornis heeft zal met vragenlijsten en andere tests en observatie uiteindelijk een diagnose kunnen stellen. Daavoor heb je een flinke studie en de nodige ervaring nodig dus.

Bronnen:
Mijn studie...

Het begrip theatrale persoonlijkheidsstoornis is moeilijk diagnosticeren. Sommige psychologen doen het nooit, omdat het niet bestaat volgens hun.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100