Bestaat heilgymnastiek nog? Zo neen, is er zoiets wat daarop lijkt?

Als gehandicapt kind ging ik eind jaren 50 en/of begin jaren 60 naar een heilgymnast. Hij gaf heilgymnastiek en massage.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, zoals dat vroeger was bestaat het niet meer. Je gaat tegenwoordig naar een fysiotherapeut om daar bewegingstherapie te krijgen. De oefeningen die je daar doet en opgegeven krijgt om thuis uit te voeren zijn precies op jouw mogelijkheden afgestemd. Feitelijk toch hetzelfde als wat de de heilgymnastiek gedaan werd.

De tegenwoordige fysiotherapie is uit de heilgymnastiek voortgekomen. Vroeger heetten de praktijken, "praktijk voor heilgymnastiek en massage" . Later kwam daar de "fysische techniek" bij. Die fysische techniek bestond uit allerlei technische apparatuur, zoals korte golf apparaten om warmte op te wekken, ultra geluid, stroom enzovoort. Die apparatuur is ook al weer grotendeels verlaten. Nu is de oorsprong van het vak, houding, bewegen en oefenen weer terug gekomen, omdat al die apparaten toch ook geen wonderen verrichten konden. Maar als antwoord op je vraag, de heilgymnastiek bestaat niet meer, zoals hierboven beschaven maar wel bestaan de zogenoemde oefentherapeuten Cesar of Mensendieck. Dit zijn twee verschillende methoden die klachten aan het houdingen en bewegingsapparaat benaderen met vormen van houding en beweging oefeningen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100