kunnen je ogen van kleur veranderen door de zon bijv?

Ik heb bruinen ogen maar ik heb het idee dat als het zonnig is en buiten heb gelopen en zo de kleur veranderd naar groen/bruin?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je een een paar uur in de zon loopt kunnen je ogen niet in korte tijd van kleur veranderen. Het kan wel, dat je de kleur net even anders waarneemt als je buiten in de spiegel kijkt, of als iemand anders in je ogen kijkt, kunnen je ogen er buiten net anders / lichter uit zien dan binnen. Kleur en licht hebben veel met elkaar te maken.

De iris (het gekleurde deel van je oog) zit vol plooitjes en pigmentvlekjes. De iris kan zich openen (dan heb je een grote pupil) en sluiten (dan heb je een kleine pupil; op zijn kleinst is die zo groot als een speldenknop - dat zie je wel eens bij verslaafden aan bepaalde soorten drugs). Als je een grote pupil hebt (bijvoorbeeld in het donker, als je naar iemand kijkt op wie je verliefd bent, als je naar iets kijkt wat je erg leuk/lekker vindt, maar ook als je héél kwaad bent) zitten de pigmentvlekken op je iris dichter bij elkaar, en zijn je ogen dus donkerder. Dat beeld wordt nog eens versterkt doordat je pupillen zo groot zijn. Mensen met heel donkerbruine ogen lijken dan soms wel zwarte ogen te hebben. Als je pupillen klein zijn (meestal bij veel licht, bepaalde medicijnen/drugs, maar ook als je net gegeten hebt en je een bord vol eten voor je neus krijgt) zitten de pigmentvlekjes verder uit elkaar, en heb je dus lichtere ogen. Onder invloed van zonlicht veranderen je ogen (net als je huid) wel degelijk van kleur, maar ze worden (ook weer net als je huid) juist DONKERDER omdat er pigment wordt aangemaakt. Dat gebeurt niet in een paar uur, maar in de loop van de zomer, bijvoorbeeld. In de loop van je leven verandert je oogkleur ook. Baby;s hebben vaak nog weinig pigment in de iris, en hebben dus vaak blauwe ogen. En bij oudere mensen verbleekt de oogkleur vaak.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100