Hoe kan ik me linkerhersenhelft meer gebruiken?

Ik ben Linkshandig, dus dat betekent dat ik meer me rechterhersenhelft gebruik, maar stel dat ik met schrijven, meer met rechts zou gaan schrijven en gaan oefenen met rechts, betekent dat dat ik ook dan beter in wiskunde word en het denken en dat mijn linkerhersenhelft dan ook ja meer getraind word? of gebeurt er dan gewoon niks en geeft het geen verschil?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je uitgangspunt is volgens de laatste inzichten niet correct. Mensen hebben geen dominante hersenhelft en daarmee is het dus ook niet mogelijk door training een van de hersenhelften te ontwikkelen (als dat uberhaupt al mogelijk zou zijn). Zie de beschrijving van een onderzoek in de link.

Bronnen:
http://www.nu.nl/wetenschap/3551133/mensen...

Je wordt beter in schrijven met je rechterhand door daarmee te oefenen. Je wordt beter in wiskunde door daarmee te oefenen. Ze hebben niets met elkaar te maken. Dat zit op verschillende plaatsen. Overigens is rechts schrijven verbonden met het rechter motorisch centrum, maar ook met het linker taalcentrum en spraakcentrum en met allerlei andere centra waar dingen, en andere waar vruchten, en weer andere waar gezichten (etc.) opgeslagen zijn. Schrijven is veel complexer dan je denkt. Ook wiskunde.

Tja...Er wordt wel eens gezegd dat linkshandigen een dominante rechterhersenhelft hebben, maar dat is helemaal niet gezegd. Ik geloof erin dat je hersenhelften in principe gelijkwaardig verdeeld zijn, maar dat bepaalde vaardigheden zich vooral aan één of aan de andere kant bevinden. Als je het hebt over talige dingen, rekenen, jezelf aan de regels houden, enzovoorts dan bevinden die dingen zich met name in de linker hersenhelft. Creatieve processen meer rechts. Ikzelf ben linkshandig, maar wel rechtsbenig en heb ook een dominant rechter oog. Is daarmee mijn rechter hersenhelft dominant? Ik geloof er niks van. Alleen je schrijfhand bepaalt dat niet. Daar is meer informatie voor nodig. Als je daarover wil weten, zou je je kunnen verdiepen in Myers-Briggs type indicators of actiontypes (moderne vertaling van hetzelfde). Hier is wel informatie over te vinden op www.actiontype.nl. succes ermee!

Heel mooie vraag, maar heel wat nuances dringen zich op. In kern gaat je vraag zeer diep en is het wetenschappelijk antwoord al maar verder verwijderd sinds ze er meer gaan op zoeken. In feite stel je de vraag wat genetisch via RNA (virale aanpassingen zijn nu in het centrum van de belangstelling en hou ik buiten beschouwing) en je familie afkomstig is en wat er via opvoeding kan gewijzigd worden. Een héél complexe vraag dus. Genuanceerd is het dus zeker mogelijk, maar tegelijk zullen wetenschappers soms negatief lijken te antwoorden en toch eigenlijk hetzelfde zeggen. Het eerste wat we dienen na te zien is eigenlijk al je geslacht. Dat bepaalt immers al heel wat serieuze verschillen in werkwijze en vermeende 'dominantie' van een hersenhelft. Wat betreft de fysische reacties zijn de dierenhersenhelften immers gelijk: je arm bewegen of een bepaalde vinger links of rechts, zal zijn kernpunt kennen in de tegenovergestelde hersenhelft. Je mag immers niet vergeten dat we als mensdier net zo'n grote hersenen hebben omdat we zo'n fijne motoriek hebben in onze vingers en mond (taal). Al van in de baarmoeder heeft een kind ook een voorkeurduim om op te zuigen, maar dit lijkt op dat moment moeiljk 'dominant' te noemen en er zijn tegenstrijdige onderzoeken over het feit of we dominant rechts zijn (vooral mannen, en dat koppelt men dan aan ruimtelijk inzicht). Vervolgens is er ook een dominantie in ogen en benen. Vooral ogen lijken me daarin heel belangrijk en als je een oog afdekt met je hand zonder het te sluiten en dan het andere, moet je eens 'voelen' wat het bij jou geeft. Wel, ik zelf heb het in mijn oog getraind en beide ogen kunnen nu beter en iets onafhankelijker werken. Een dochter leert piano en ook bij haar komt een rechtse dominantie toch boven (in het algemeen is het moeilijkste pianospel altijd voor de rechter hand, maar ikzelf kan rechts meer dan 500 aanslagen per minuut typen, terwijl mijn linker hand onder de 500 maximaal blijft, maar strikt genomen stelt zich daar ook de vraag wat we doen met de verdeling van de letters over beide handen bij AZERTY of QWERTY). Ik merkte ook altijd dat links rijden in Engeland (kom net met moto en auto terug van week Schotland) sneller vlot (met voorrang van rechts, bizar genoeg) dan bij de terugkeer rechts rijden. Ook dat wijst op een zekere 'dominantie'. Net zoals een topsporter, zul je dus ZELF moeten onderzoeken hoe ver je kunt gaan met trainen van de andere kant. Maar het kan zeker!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100