mag werkgever je dwingen tot het volgen van een andere behandeling?

Mijn bedrijfsarts heb ik zelf niet gesproken maar hij heeft gegevens opgevraagd bij mijn behandelend arts waar ik inmiddels op de wachtlijst sta. dit zou nog wel eens een week of 6 kunnen gaan duren (vakantie periode etc) nu heeft mijn bedrijfsarts in zijn advies vermeld dat het mogelijk ergens anders in een ander ziekenhuis sneller kan. Mijn werkgever heeft hierop direct met wat ziekenhuizen gebeld en er is inderdaad een instelling waar de behandeling sneller zou kunnen plaatsvinden.

Ik heb echter reeds een behandelovereenkomst getekend bij mijn huidige arts en heb tevens gezien mijn medische beperking de energie niet om weer een intake traject te beginnen.

ben ik verplicht om naar een andere behandelaar te gaan als werkgever dit van mij vraagt omdat ze daar sneller kunnen behandelen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voorzover ik weet niet. Neem contact op met de zorgverzekeraar. In Nederland is vrijheid van keuze van arts of ziekenhuis en in je zorgpolis staat voor welke opties je hebt gekozen ( vrije keuze of die ziekenhuizen die de zorgverzekering heeft geselecteerd). Niemand kan je dwingen je door een ander te laten behandelen en omdat er in het hele arbeidsrecht niets staat over inmenging van de werkgever in de behandeling van een zieke medewerker, is de kans dat de baas je ontslaat wel heel gering ( trouwens, tijdens ziekte is er ontslagbescherming) en daarna heeft de rechter er ook nog iets over te zeggen. Iets anders is, dat je je genezing niet in de weg mag staan, maar niemand kiest ervoor ziek te blijven voor de pret. Eerst je zorgverzekeraar inschakelen en daarna praten met je huisarts. Je hebt de behandelovereenkomst met het ziekenhuis van je keuze al getekend, dus zomaar overstappen lijkt mij niet zonder neer mogelijk. Ik vermoed dat de bedrijfsarts een beetje tè voortvarend is. Hij zou op zijn allerminst met jou moeten overleggen. Stel dat die nieuwe dokters je niet liggen, je dossier niet kennen als je normale behandelende arts of het ziekenhuis slecht bekend staat, daar wil je toch niet heen, afgezien van je beperking en je eigen mening etc? Laat je niet opjutten. Overleg met zorgverzekering, praat met je arts en neem daarna zo nodig contact op je de arts die je gaat behandelen( dus niet de nieuwe keuze).

Indien jouw werkgever tot een overeenkomst kan komen met jouw huidige arts dan staat niets die andere procedure ter behandeling in de weg. Indien jouw huidige arts deze procedure aanvecht dan kan jij alles bij het oude laten maar... dan geef je jouw werkgever mogelijks een geldige (wettelijke) reden om jou te ontslaan omdat hij zich dan eventueel kan beroepen op jouw 'onwil' om sneller weer aan de slag te gaan. Bekijk deze situatie eens vanuit het standpunt van jouw werkgever. Heb jij enig idee wat een niet actieve werknemer hem kost? Zou jij als werkgever happy zijn met een uitgavepost waar geen toegevoegde waarde voor het bedrijf uit voortkomt? Ik begrijp jouw standpunt wel maar denk voor jezelf ook eens verder na, indien jij sneller kan geholpen worden dan kan je ook weer sneller herstellen en dan kan je ook weer sneller op leuke wijze aan het leven deelnemen. Of ben je uitgekeken op jouw werk hou jij bewust of onbewust één en ander aan het lijntje? Wees eerlijk met jezelf en wees vervolgens eerlijk met anderen anders krijg je gegarandeerd met meer tegenslagen te kampen dan eender wie lief is. Als je eerlijk bent komt er altijd een oplossing die beter bij jou past dan jij nu voor mogelijk acht. En om eerlijk te kunnen zijn moet je jezelf en jouw eigen beweegredenen regelmatig in vraag durven te stellen want soms beseffen we zelf niet hoe laks we met onszelf en onze interactie/communicatie met anderen omspringen. Liefs en veel Succes ermee!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100