waar ligt het verschil tussen een depressie en een flink dipje?

Ik voel me de vaak heel down en heb nergens meer zin in. Dit gaat wel met up's en down's. Maar waar ligt nu de grens tussen een flinke dip en een depressie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Van een depressie spreken we als je je twee weken of langer bijna elke dag het grootste deel van de dag erg somber of depressief voelt. En/of je geen zin, interesse en plezier hebt in dingen die je anders wél interesseren (zoals werk of hobby). Die somberheid is dan zo erg dat (bijna) niets je kan opvrolijken. Naast de sombere stemming en/of het verlies van interesse of plezier, heb je bij een depressie ook andere symptomen: significant gewichtsverlies of -toename zonder dat iemand actief probeerde aan te komen of af te vallen of veranderingen in eetlust, problemen met in- of doorslapen, een overdreven schuldgevoel, geen besluiten kunnen nemen of niet goed kunnen concentreren, verlies van zelfvertrouwen, psychomotorische remming of juist agitatie (dat wil zeggen: het trager of juist sneller bewegen, spreken etc., dit moet ook waarneembaar zijn door anderen, dus niet enkel een gevoel van traagheid zijn), vermoeidheid of verlies van energie, steeds terugkerende gedachten aan de dood (eigen dood, dood van iemand anders of de dood in het algemeen). Bij depressie is een minimum van deze symptomen - ook weer bijna elke dag en het grootste deel van de dag - naast de sombere stemming of het interesseverlies (minimaal drie andere symptomen als er zowel sprake is van een sombere stemming als van interesseverlies, minimaal vier als het één van beide is) aanwezig. Voordat je dat vervolgens ook echt een depressie noemt, moet duidelijk zijn dat er geen andere oorzaken zijn voor de klachten (zoals een lichamelijke ziekte of een bijwerking van medicijnen) en dat het ook niet onderdeel is van een andere psychologische stoornis die de klachten beter verklaart dan de diagnose 'depressieve stoornis'. Als dat het geval is, EN de klachten zijn zo ernstig dat iemand daardoor niet meer normaal kan functioneren in bijvoorbeeld werk, gezin of sociaal leven, of iemand gaat heel erg onder de klachten gebukt, DAN spreken we van een depressie. Dan nóg is het onderscheid tussen depressie en flinke dip niet altijd helder. Een rouwreactie kan maken dat iemand veel aan de dood denkt en elke dag moet huilen, maar dat is nog geen depressie. Ook komt het voor dat iemand alle symptomen heeft, maar aangeeft er weinig onder te lijden. Strikt genomen zou je de diagnose dan niet mogen stellen, maar misschien zegt die man wel van álles wat hij voelt dat het "wel meevalt". Je ziet: diagnostiek is geen wiskundige formule, het is vooral mensenwerk - in meerdere opzichten.

Er wordt van depressie gesproken als je je langer dan twee weken neerslachtig voelt en als het je in de weg zit in je dagelijks leven. Als ik jou was zou ik even langs je huisarts gaan, het is helemaal niet raar om hiervoor naar de dokter te gaan en er even over te praten.

Als je een dip hebt of depressieve klachten dan heb je last van een paar van de signalen van depressie. Als je niet tijdig wat aan je dip doe, kan deze overgaan in een depressie, Een depressie houdt in dat je een langere periode last hebt van ernstige somberheidsklachten. Een depressie is dus eigenlijk een ernstige variant van de dip. Is er bij jou sprake van een dip of van een depressie? Alleen je huisarts kan een diagnose stellen. Ga beter naar je huisarts, die kan je eventueel doorverwijzen naar een hulpverlener. Hoe eerder je een depressie aanpakt, hoe groter de kans op genezing. Depressie is goed te behandelen. http://www.gripopjedip.nl/nl/Info/Dip%20of%20Depressief%3F/

Bronnen:
http://www.gripopjedip.nl/nl/Info/Dip%20of...

Ik ben geen psycholoog, maar ik denk dat je bij een flinke dip, je in een cyclus bevind dat de ene negatieve gedachte een volgende oproept. En dat je je als gevolg daarvan behoorlijk ellendig kan voelen. Als je besluit om bewust meer positieve gedachtes te gaan denken kan je je ineens een stuk beter gaan voelen. Bij een echte depressie geloof je helemaal niet meer in positieve gedachtes, en zijn de negatieve gedachtes de enige gedachtes die waar voor jou zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100