Ik moet een bril of lenzen, welke is beter?

Ik ben 16 jaar, en moet een bril of lenzen. Mijn ouders willen dat ik lenzen neem omdat ze denken dat dit beter is. Ik vind lenzen een beetje een eng idee, en heb opzich geen problemen met een bril. Wat kan ik het beste nemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

In lenzen en een bril zit geen verschil. Ik zou in jouw positie dus de bril nemen omdat jij je daarbij fijner voelt

Veel mensen combineren een bril en contactlenzen. Vaak wordt de bril thuis gedragen, en de contactlenzen overdag op het werk. Wanneer je portemonnee dit toelaat is het een goede keuze, omdat je zo beschikking hebt over beide. Dit is ook handig omdat het verstandig is niet altijd contactlenzen te dragen. Soms is het beter voor je ogen om een dag een bril op te hebben.

Bronnen:
http://plazilla.com/een-bril-of-contactlenzen

Nou, er zijn inderdaad een kleine verschillen tussen een bril en lenzen. Om te beginnen liggen lenzen direct op je oog. Dit zorgt ervoor, dat lenzen geen verandering van het beeld geven. Een bril staat een klein stukje voor je ogen, hierdoor geeft een bril een kleine verandering in het beeld. Op je 16e is de kans groot, dat je een bril nodig hebt om in de verte scherp te zien, dus met een negatieve vergroting. Dit betekent, dat een bril het beeld dat je ziet een klein beetje kleiner maakt dan het in werkelijkheid is. Hoe groot deze verkleining is is afhankelijk van de sterkte van je bril. Deze verkleining is overigens zo klein, dat eigenlijk niemand met een bril het stoort. Al snel nadat je de bril opzet valt dit niet meer op (als het je al opvalt) doordat je hersenen het compenseren. Een lens ligt direct op je oog, dit betekent dat een lens wel makkelijker voor kleine beschadigingen op het zorgt. De lens zelf is niet schadelijk voor je oog, maar een zandkorreltje of stofje onder de lens raak je soms moeilijk kwijt zolang de lens in je oog zit. Zo'n zandkorreltje kan krasjes veroorzaken op je hoornvlies. Ook bijvoorbeeld je nagel bij het inzetten kan een kras veroorzaken. Je oog geneest erg langzaam of soms niet van dit soort krasjes als je je lenzen blijft dragen. De lens zorgt ook voor een langzamere genezing van een ontsteking in je oog; iets dat met een vuile lens makkelijk gebeurd. Met een bril heb je deze problemen niet. Wat mensen ook vaak vergeten is, dat je lenzen eigenlijk maar 8 uur per dag mag dragen. Naast 8 uur slaap moet je dus voor 8 uur iets anders verzinnen om goed te kunnen zien. Dit was althans zo toen ik nog lenzen droeg (tot 2007) Ook dit probleem heb je niet met een bril. Misschien ook niet onbelangrijk: een bril is goedkoper. Lenzen zijn per stuk misschien goedkoper dan een bril, maar je moet ze regelmatig vervangen. Met een bril doe je veel langer (als het goed is tenminste...) Ikzelf heb jaren lang lenzen gedragen totdat ik ontstekingen in mijn oog kreeg, die na maanden nog niet weg waren. Mijn hoornvlies zat helemaal onder de krassen. Ik heb toen een bril gekocht en daarmee waren de problemen met een dag of 4 opgelost. Dit verhaal is overigens niet bedoeld als pleidooi tegen lenzen. Het feit, dat lenzen direct op je oog liggen, geeft nou eenmaal wat risico. Dit risico moet je ook weer niet overdrijven, ze zijn gewoon veilig. Uiteindelijk moet je gewoon kiezen wat je het beste/ fijnste lijkt.

Lenzen hebben meerdere voordelen: Ze beslaan niet, ze zijn niet modegevoelig, je kunt ze vrijwel overal dragen, ook in combinatie met een zonnebril. Maar ze hebben ook nadelen, je moet ze schoonhouden (wat dagelijks weinig werk is), ze kunnen irriteren, ze zijn over het jaar gezien, meestal kostbaarder dan een bril, je ziet er niets van, dus voegt het niets toe. Lenzen in en uitdoen lijkt heel eng, maar dat valt reuze mee. Je krijgt voldoende tijd en instructies om het te leren bij de opticien, het in en uitdoen is ook niet pijnlijk. Lenzen voel je ook niet zitten (harde lenzen wel iets) en wennen snel. Dus ga naar de opticien en laat je ogen meten, zet daarna een paar brillen op, om te kijken of je dat bevalt. Dat is het moment om een besluit te nemen, voegt de bril iets aan je toe of niet. Vind je een bril die lekker zit en die bij je gezicht past. Jij bent diegene die deze keus moet maken, niet je ouders de doorslag laten geven, je bent oud genoeg om dit zelf te kunnen beslissen. Voor lenzen moet je je ogen wel opnieuw laten meten, als je besluit later toch nog lenzen erbij te nemen.

Zoals je aangeeft krijg je dus voor het eerst een bril\lenzen. Mijn mening is dat je beter eerst een bril kan nemen. Zoals andere onder mij al aangegeven, het is niet verstandig lenzen constant de dragen. Bij lenzen zit er simpelweg een 'brilglas' in je oog, dit vind je oog niet zo leuk. Vooral in het begin zitten lenzen helemaal niet zo lekker omdat je ogen daaraan moeten wennen. Nu moet jij uberhoud aan een bril/lenzen wennen en je hersenen dus ook. Dit kost tijd. Ik zou je hersenen eerst de tijd geven om aan het verbeterde zicht te wennen. Een bril is hierbij erg makkelijk omdat je deze alleen maar op hoeft te zetten. Zodra je gaat slapen doe je hem af en de volgende ochtend weer op. Als je eenmaal een bril hebt, en het financieel kan, kan je altijd nog lenzen nemen. Ik zeg dus, een bril is de basis. Lenzen zijn extra. Groetjes amy, 18 jaar, brildragend zins 1,5ste Afwisselend lenzen dragen sins 12 jaar (langzaam opgebouwd)

Ik moest op mijn 28e ook ineens een bril/lenzen dragen en heb toen meteen voor beide geopteerd. Ik vond het nl. na zoveel jaren ineens erg wennen aan constant een bril op mijn neus. Thuis draag ik mijn bril en voor de rest lenzen. Lenzen zijn tegenwoordig zo zuurstofdoorlatend dat je ze wel makkelijk 12-16 uur kan dragen. Als je voor lenzen opteert, moet je toch eigenlijk sowieso een reservebril hoor, voor als je last he t van je ogen, ziek bent, ... Wat ik zelf de plus- en minpunten vind: - bril is goedkoper (als je meerdere jaren met één bril doet) - erg leuke monturen - als je ogen nog niet stabiel zijn, moet je wel telkens een nieuwe bril/glazen, met lenzen is dit flexibeler aan te passen - lenzen combineren makkelijker met een zonnebril (die hoeft dan niet op sterkte) - in het begin is het wel erg oefenen met in- en uitzetten van lenzen en het kan een heuse zoektocht zijn naar de juiste combinatie lenzen + vloeistof - bril zet je makkelijk af en op - met lenzen is je gezichtsveld nog hetzelfde als zonder - in de winter kan een bril snel aandampen/beslagen - veel lensdragers krijgen droge ogen en dat is bijzonder lastig of je kan gewoonweg lensintolerant worden - bril is lastiger met sommige sporten Ik zou gewoon in ieder geval voor een bril gaan (heb je toch altijd nodig) en een proefpakket lenzen, dan kan je bekijken hoe je dat bevalt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100