Mijn vriend heeft een verstandelijke beperking, heeft hij recht op urgentie?

Mijn vriend staat nu al ongeveer 2 jaar in een woningcorporatie ingeschreven, hij is licht verstandelijk beperkt, hij heeft ongeveer begeleid gewoond vanaf zijn 18e tot 22e om zo aan een woning te komen dit bleek dus niet te zijn, maar ik heb wel iets gelezen over mensen met een beperking recht te hebben op urgentie, maar of julie er mischien wat meer van af wisten

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik denk dat je het beste contact kunt opnemen met de woningcorporatie waar hij is ingeschreven. Zij kunnen het beste vertellen of hij in aanmerking komt voor urgentie. Misschien heeft de gemeente waar hij wil wonen nog aparte regelingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Neem met beide even contact op om zoveel mogelijke informatie in te winnen over de mogelijkheden.

Als u om ernstige redenen heel dringend woonruimte nodig heeft, dan bestaat er de mogelijkheid om een urgentieverklaring aan te vragen bij uw woningvereniging. Er wordt onderscheid gemaakt tussen medische en (psycho)sociale urgentie: Medische urgentie Bij medische urgentie is er sprake van gezondheidsproblemen als gevolg van een medische aandoening. Medisch gezien is het niet verantwoord om nog langer in de huidige woonsituatie te blijven wonen. Psychosociale urgentie Als u door ernstige persoonlijke omstandigheden in een noodsituatie zit waarbij u snel andere woonruimte nodig heeft, kan men spreken van psychosociale redenen voor een urgentieverklaring. Urgentiecriteria Om in aanmerking te komen voor een urgentieverklaring moet u voldoen aan bepaalde urgentiecriteria. Deze criteria kunnen bijvoorbeeld zijn: dat de noodsituatie buiten uw schuld of nalatigheid is ontstaan; dat de noodsituatie in directe relatie staat met de huidige woonsituatie of woonomgeving; het probleem uitsluitend in het werkgebied van de woningstichting kan worden opgelost. Tevens kan de voorwaarde gesteld worden dat: het niet gelukt is om via de gebruikelijke manier passende huisvesting te vinden; men bereid is een objectief passend woningaanbod te accepteren. Wanneer komt men niet in aanmerking voor een urgentieverklaring? Een urgentieverklaring wordt alleen verstrekt als u voldoet aan de urgentiecriteria. In het algemeen wordt geen urgentieverklaring verstrekt bij: echtscheiding of beëindiging van een samenlevingsrelatie (zonder kinderen); een moeilijke thuissituatie door bijvoorbeeld generatieconflicten; overlastsituaties, burenruzies; vrijwillige verkoop woning; te klein of te groot of op een etage wonen; terugkeer naar gemeente of woonkern in verband met een sociale binding of heimwee; te grote afstand tussen wonen en werken; gezinsvorming of gezinshereniging. Medische urgentie Om in aanmerking te komen voor een medische urgentieverklaring heeft u een indicatie nodig van de gemeente. Het is verstandig om eerst met een medewerker van de woningvereniging te overleggen, of het zin heeft urgentie aan te vragen. Ik denk dus niet dat jouw vriend zijn gezondheid beter of slechter wordt door het krijgen van een andere woning, daarom krijgt hij geen urgentie.

Helaas geven de meeste woningbouwverenigingen geen urgentie meer aan mensen om wat voor omstandigheden dan ook. Vaak hebben instellingen zoals RIAGG en GGZ zelf begeleidwonen projecten op eigen terrein of afspraken met woningbouwverenigingen waarin mensen met een problemen worden gehuisvest in een huis dat aan het GGZ / RIAGG is toegewezen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100