Hoe krijg ik mijn ongesteldheid terug?

Ik ben 16 en sinds mn begin 12e was ik al ongesteld.
Nu is mn menstruatie al 2 jaar uitgebleven. Maar hier zit een heel verhaal achter: ik heb op mn 13/14 de pil gekregen (vroeg ja maar mn ongesteldheid was extreem, net zoals mn acne) ik werd er alleen heel misselijk van maar dat had ik er voor over. Ik kwam ook redelijk wel wat aan, en kreeg vrouwelijke vormen. Na een tijdje werd de misselijkheid me te veel en stapte ik over naar een lichtere pil. Toen ik die ging gebruiken heb ik een hele onregelmatige cyclus gehad met veel bloedingen tussendoor. Maar tegelijkertijd ben ik veel gewicht verloren omdat ik mezelf te dik vond worden door de pil. Ik kreeg hierdoor zelfs anorexia waardoor mn menstruatie uitbleef, en ik moest uiteraard stoppen met de pil.
Nu, 1,5 jaar later ben ik al een tijdje op gezond gewicht (ik slik nog steeds geen pil) maar mn menstruatie blijft maar uit?
Hoe kan dit? En hoe kan ik mn menstruatie weer 'opwekken'?
Ik wil me zo graag weer vrouw voelen & borsten terug krijgen!

Weet jij het antwoord?

/2500

Je lichaam neemt zichzelf en jou als het ware in bescherming. Blijkbaar kan jouw lichaam een zwangerschap (nog) niet aan. Het lichaam staat op een soort van overleef-stand. Het terugkomen van de menstruatie bij herstel van lichaamsgewicht heeft veel tijd nodig. Het lichaam moet eerst zeker weten dat het niet op korte termijn weer op de overleef-stand moet en daarom eerst lang genoeg op een gezond gewicht zitten (en op krachten zijn gekomen) voor de natuurlijke balans weer hersteld wordt. Ook stress vermindert de hoeveelheid van het hormoon oestrogeen. De gevolgen van een te laag lichaamsgewicht zijn, naast dat je natuurlijk het risico loopt onvruchtbaar te worden, zijn er meer gevolgen die een te laag oestrogeengehalte met zich mee brengt: •Afname van de huidspanning. •Afbraak botdichtheid waardoor osteoporose onstaat. •Afname van de elasticiteit van de bloedvaten waardoor de kans op kans op hart- en vaatziekten toeneemt. •minder goede hersenfuncties waardoor o.a. de concentratie afneemt. •Emotioneel evenwicht neemt af waardoor je dus labieler bent. •Stijging cholesterolgehalte. •Haaruitval Ook als de ongesteldheid onregelmatig is kan de oestrogeenproduktie te laag zijn waardoor de botten niet de hoogste piekdichtheid bereiken en dus eerder botontkalking optreedt. Als je geen last meer hebt van ondergewicht, dan kan het nog jaren duren voordat je menstruatiecyclus weer op gang komt, als dat al gebeurd, het kan dus ook nooit meer terugkomen. Gezond en voldoende eten (minimaal 1 gram calcium per dag) is natuurlijk van belang om te zorgen dat de menstruatie weer terug komt. koffie, thee, frisdranken en alcohol hebben een negatieve invloed op het oestrogeenpeil. Daarnaast is het sowieso verstandig om, wanneer het uitblijven langer dan een paar maanden aanhoudt, naar de huisarts te gaan. In jouw geval is dat dus zeker het geval.

Bronnen:
www.proud2bme.nl/De...van.../Uitblijven_me...

Meer vet eten. Ik ben voorstander van weinig suikers en een flink percentage vet als voeding. Of dat 20% (vind ik te weinig), 30% of meer energie uit vet is is aan jou. Ik heb het dan over verhoudingen bij dezelfde energie inname, hoewel je misschien best iets meer mag eten. Wat je eet ziet er op zich niet slecht uit. Als je echter gaat uitrekenen, eet je veel koolhydraten en weinig vet. Is die boter roomboter? doe dan maar lekker veel smeren. Neem volle melk en volle (boeren) yoghurt. En vergeet een eitje (of 2) niet, hoe zachter hoe beter. Cholesterol is de basis voor de aanmaak van hormonen.

Bronnen:
http://www.natuurlijkerwijs.com/cholesterol.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100