wat zit in snot waardoor je kloven in je lip krijgt?

Weet jij het antwoord?

/2500

In water lost vet een beetje op. Snot is grotendeels water. Als het dus lang over je lip sijpelt, lost het vet in je huid op en wordt die droog.

Het virus dat de verkoudheid veroorzaakt. Snot (van een beginnende verkoudheid) moet de ziektekiemen het lichaam uitspoelen. Door snuiten en neusafvegen komt het virus op de bovenlip terecht. Daar is de huid wel veel minder gevoelig, maar door de irritatie van het snuiten en vegen, plus het feit dat het lichaam al verzwakt is, kan de lip een beetje ontstoken raken.

Er zit ook zout in snot, dat bijt ook.

In snot zit vocht, dode en levende bacteriën en virussen. Maar dat is niet de reden van kloven in je lip. Dat komt puur door uitdroging van de huid die dunner is dan bijvoorbeeld in de rest van het gezicht. Door de uitdroging gaat de bovenste laag van de huid daar kapot (kloven) en dat kan flink pijn doen. Je voorkomt dit het beste door je lip in te smeren met een vetachtige substantie. Dat kan purol zijn of vaseline bijvoorbeeld. Bij gespleten lippen helpt dit ook met het herstel. De kloofjes hebben weinig met ontstekingen te maken. Overigens kán een blaasje op de lip wel door een virusinfectie komen, namelijk door het herpes virus. Je spreekt dan van een koortslip en dat voelt net zo of erger aan dan een gespleten lip door uitdroging. Toegevoegd na 3 minuten: Andere oorzaken van kloven staan in de bron. Toegevoegd na 28 minuten: Ter aanvulling op gesprongen lippen: vooral s'winters is de lucht droog en bevat weinig vocht. Door de koude trekken de bloedvaten wat terug en trekken zich samen om zo min mogelijk warmte te verliezen. Hierdoor wordt de huid nog droger en minder gevoed en is ruw en schilverig. De huid kan dan makkelijk open springen. Ter aanvulling op de samenstelling van snot: Snot wordt gemaakt door de epitheelcellen in de neus. Dat zijn cellen die de binnenkant van de neus bedekken. Ze scheiden een slijmerige substantie af, de mucus waarin ook zouten zijn opgenomen. Het doel van deze slijmerige substantie is het vasthouden van stofdeeltjes, bacteriën en virussen. Vanuit de bloedbaan zullen er ook afweercellen (lymfocyten) in terecht komen. Het geheel aan snot is wel ter bescherming en voorkomt dat virussen en bacteriën makkelijk in de luchtwegen kunnen binnendringen.

Bronnen:
http://www.gezondheid.be/INDEX.cfm?fuseact...
http://www.zorgingalgenwaard.nl/modules/do...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100