Is het beter om elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan of is het beter om elke nacht ongeveer acht uur te slapen?

De tijd dat ik op moet staan is elke ochtend anders. Ik vraag mij dan ook af of het beter is om elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan zodat je daar aan gewend raakt of dat het beter is om ervoor te zorgen dat je elke nacht ongeveer acht uur slaapt, zodat je lichaam tot rust kan komen. Dit laatste zou dus betekenen dat ik de tijd dat ik ga slapen aanpas aan de tijd dat ik op moet staan en dus niet elke avond rond dezelfde tijd naar bed zal gaan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In het algemeen is het beter om elke avond op dezelfde tijd naar bed te gaan, zodat je lichaam daar aan went en vervolgens om iedere dag ook om dezelfde tijd op te staan. Nu dat laatste niet mogelijk is, is het beter om je "naar bed tijd" aan te passen, anders zal je chronisch vermoeid raken omdat je nooit genoeg zult slapen en daardoor zal je lichaam niet genoeg rust krijgen (in je slaap herstelt je lichaam zich en als die tijd dus korter wordt...). Overigens is het niet nodig om precies 8 uur te slapen iedere nacht, dat is een mythe. Veel mensen zijn met bijvoorbeeld 7 uur slaap prima uitgerust, er zijn zelfs mensen die nooit meer dan 5 uur slapen. Antwoord: het is dus beter om de tijd dat je naar bed gaat aan te passen en zo te zorgen voor genoeg slaaptijd.

Het allerbelangrijkste voor een goede nachtrust is om iedere dag om de zelfde tijd op te staan en ´s avonds pas te gaan slapen als je moe bent. Vooral in de eerste dagen zal dit lastig zijn (om de juiste balans te vinden) maar daarna heb je er heel veel profijt van. Je schrijft echter dat je iedere morgen om een andere tijd weg moet. Probeer een afweging te maken of het misschien toch niet beter is om zoveel mogelijk om één tijd op te staan; hoeveel verschil zit tussen je vertrektijden? Als je bijvoorbeeld altijd tussen half 8 en 9 uur weg moet, kun je toch iedere dag om 7 uur opstaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100