Ik praat en wandel in mijn slaap. Dit gebeurd vaak in het begin van mijn slaap, heeft dat iets te maken met de verschillende fases van je slaap?

Ik ben vaak erg onrustig in mijn slaap en word vaak moe wakker. Nu heb ik een app op mijn telefoon die opneemt wanneer er iets te horen is. Ik wist dat ik zo nu en dan wandelde (mijn ouders hebben mij vroeger al vaker de weg gewezen midden in de nacht) maar blijkbaar ben ik 's nachts dus ook een enorme kletskous. Het kletsen gebeurd vaak tussen 1 en 2 's nachts, ik lig rond half 12/12 uur in bed. Soms word ik wakker van mijn eigen geluid of midden in mijn nachtwandeling, dan begint het weer opnieuw (dan ben ik dus een uur later weer volop actief). Ik heb dus het idee dat ik vaak niet eens in diepe slaap geraak? En waarom ben je zo actief aan het begin van je slaap?

Weet jij het antwoord?

/2500

Wat is de oorzaak van slaapwandelen? Niet bekend De oorzaak van slaapwandelen is niet goed bekend. Waarschijnlijk spelen meerdere factoren, waaronder erfelijke aanleg, tegelijkertijd een rol. Aanleg Vaak zijn er meerdere mensen in de familie die last hebben van slaapwandelen. Blijkbaar speelt erfelijke aanleg een rol. Kinderen die slaapwandelen hebben vaak bepaalde kenmerken in hun erfelijk materiaal. Dit kenmerk wordt HLA-DQB1*05 genoemd. Kinderen die dit kenmerken hebben, blijken een grotere kans te hebben om last te krijgen van slaapwandelen. Hoe dit kenmerk daar precies voor zorgt is niet bekend. Van diepe slaap naar kortdurend wakker worden Slaap is opgebouwd uit verschillende slaaponderdelen, slaapstadia genoemd. Zo kennen we de lichte slaap, de diepe slaap en de REM-slaap. Lichte slaap en diepe slaap worden samen ook wel non-REM slaap genoemd. Tijdens de slaap volgen lichte slaap, diepe slaap, kortdurend wakker worden en REM-slaap elkaar op volgens een bekend patroon. Zo’n patroon wordt een slaapcyclus genoemd. Tijdens de slaap hebben kinderen vier of vijf van deze slaapcycli achter elkaar. Slaapwandelen ontstaat vaak in de eerste slaapcyclus. Wanneer kinderen in slaap vallen is er eerst lichte slaap, vervolgens diepe slaap, gevolgd door kortdurend wakker worden. Het slaapwandelen ontstaat op het moment dat kinderen vanuit diepe slaap over gaan naar kortdurend wakker worden. Blijkbaar verloopt het wakker worden niet helemaal goed, waardoor kinderen gaan slaapwandelen. Dit stukje gaat over kinderen maar dezelfde verklaring staat ook bij volwassen onderzoek.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100