Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Ontrekt cafeïne vocht of koffie ook?

Koffie ontrekt vocht maar is dat bij cafeïnevrije koffie ook zo??

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
2.8K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Het is de vraag of caffeïne überhaupt vocht onttrekt, of dat dit tot het rijk der hardnekkige fabeltjes behoort:

Lang werd (en wordt) geloofd dat koffie en andere cafeïnehoudende producten (zoals thee, cola, pepdranken en chocolade) het risico op uitdroging vergroten in plaats van verkleinen. Daar zit je als sporter natuurlijk niet op te wachten. Maar het wetenschappelijke bewijs voor de uitdrogende werking van cafeïne lijkt compleet te ontbreken.
Ook het gerespecteerde Nederlandse Voedingscentrum onderschrijft de diuretische (= vochtafdrijvende) werking van cafeïne niet (meer). Op hun site lees je: “Het is een fabel dat cafeïne in koffie vochtafdrijvend werkt, waardoor teveel vocht wordt uitgescheiden. Cafeïne zorgt voor snellere, maar niet voor meer uitscheiding.” Daarom, zo schrijft het Voedingscentrum, tellen kopjes koffie en thee, net als water, mee om de vochtbalans op peil te houden.

Artikel uit 2006. Maar ook daarna steeds artkelen waarin in elk geval wordt geconstateerd dat de vochtuitdrijving op zijn minst verwaarloosbaar is.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding