Hoe komt het dat een litteken bij weersverandering erg pijnlijk kan zijn?

Vraag me af hoe het kan dat bij stralend mooi weer ik vaak aan mijn littekens kan voelen dat er regen op komst is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij weersverandering verandert de luchtdruk, maar ook de druk op het operatiegebied. Hierdoor worden littekens gevoeliger. Vooral de zenuwen in en rondom het operatiegebied worden extra geprikkeld, waardoor het litteken pijn kan doen of erg begint te jeuken.

Bronnen:
http://bioweer.nl/veel-voorkomende-symptom...

Studies over dit onderwerp spreken elkaar al zo’n 2400 jaar tegen. Want zo lang is het geleden dat ‘oerdokter’ Hippokrates (naar wie de artseneed is genoemd) opmerkte dat sommige mensen door lichamelijke klachten het weer konden voorspellen. Anderen vonden dat een bakerpraatje. Recente studies tonen soms wel en soms ook weer niet aan dat littekens, jicht en rugpijn goede voorspellers zijn van (vooral) slecht weer. Een mogelijke verklaring is dat littekens een andere dichtheid hebben dan gewone huid. Als er veel vocht in de lucht zit, zet de huid rondom het litteken daardoor sterker uit dan het litteken zelf. Het resultaat is een ‘trekkend’ gevoel. Maar veel mensen met littekens zeggen nooit ergens last van te hebben.

Bronnen:
http://www.quest.nl/vraag-en-antwoord/waar...

Voordat er een belangrijke verandering in het weer komt, gaat bijna altijd de wind eerst draaien en verandert de luchtvochtigheid. Juist dit kan weer invloed hebben op littekenweefsel en dat is wat je dan voelt.

Het zit hem in het verschil tussen gewone huid en littekenweefsel. In littekenweefsel zit meer collageen. Dit zorgt voor een andere ""uitzettingscoefficient"" van het weefsel daar als gevolg van een reactie op vocht of temperatuurswijzigingen.Een andere verklaring betreft het verschil in doorbloeding. Door veranderingen in de luchtdruk treedt er al dan niet meer doorbloeding op en dat zorgt voor een soort druk bij het littekenweefsel. Wondjes schijnen bijvoorbeeld in een vliegtuig (met een lagere luchtdruk) sneller te gaan bloeden.De reacties op weersveranderingen zijn echter te gecompliceerd om, op basis van het weerbericht, afspraken te gaan verzetten. Zowel vocht, temperatuur als luchtdruk spelen een rol. Bron: kennisbank al@din

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/persoon-gez...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100