Hoe komt het dat je ineens een nummer in je hoofd hebt?

Vandaag was ik de hele dag opp mijn werk en net kreeg ik ineens een nr. in mijn hoofd. Hoe komt dit? Er stond geen radio aan en ik heb dit nummer al heel lang niet gehoord of aan gedacht.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Doet me denken aan de 'oorwurm', een fenomeen wat door (muziek)cognitief-wetenschappers bestudeert wordt. Zie bron voor meer (en betere) uitleg.

Bronnen:
http://www.nrc.nl/wetenschap/article194096...
http://www.nrcnext.nl/blog/2009/05/17/alex...

Muziek is een gevoelskwestie. En als je in een bepaalde sfeer verkeert functioneert dat een beetje als een gevoelsmatige herinnering. Ook als je behoefte hebt aan een bepaalde sfeer kan je onderbewustzijn zo iets naar bovenhalen wat je bijvoorbeelt opvrolijkt, of juist triest maakt. Vaak zonder dat je er zelf erg in hebt :-) En, je brein associeert vrijelijk, vooral ook op momenten dat je niet al je concentratie hoeft te gebruiken, ook dan gaan je gedachten vaak rond, denkend over vanalles, en dan staat je brein toe dat er zomaar iets in je gedachten floept! Leuk he? (tot het ergerlijke liedje er niet meer uit wil natuurlijk, haha)

Op dat moment neemt dat nummer een deel van je hersenfuncties over, zonder dat je daar wat aan kunt doen. Dat gebeurt meestal met hits. Er komt een tijd, dat een computerprogramma alle hits aller tijden tot één geweldige top-hit weet te bakken. Dat nummer zal alle hersenfuncties overnemen, en dus een ideaal wapen blijken in de derde wereldoorlog. Death by music.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100