Wat gebeurt er als je miniscus niet goed is?

Ik krijg een kijkoperatie aan mijn miniscus. Als hij stuk of versleten blijkt te zijn wat gebeurt er dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tijdens de kijkoperatie bekijken ze de knie van binnen wat de oorzaak kan zijn. Ze bekijken de conditie van het kraakbeen, en of er ergens scheurtjes zitten. Als ze iets zien wat niet goed is kunnen ze dit gelijk verwijderen. Als deze echt is versleten zullen ze niet gelijk een nieuwe knie inzetten, want dit heeft ook vele nadelig gevolgen op jonge leeftijd. De kijkoperatie zal het uitwijzen. Hieronder veel informatie.

Bronnen:
http://www.sgcvisser.nl/Kniemeniscus.html

Dan bestaat de kans dat je een nieuwe knie moet hebben. (er vanuit gaande dat je je Meniscus bedoeld).

Tip: vul bij onderstaande medische zoekmachine meniscus in, en je zult ook informatie vinden over operaties. (td)

Bronnen:
http://www.medigo.nl/

Wanneer de scheur zich dirct naast het gewrichtskapsel bevindt kan het bij jonge mensen nog gehecht worden. Is de meniscus versleten of een deel gescheurd wordt het kapotte deel verwijderd en door een kunststofprothese vervangen of door een gehele knieprothese. Op de site; www. knie.nl staat alles goed uitgelegd ook op de diverse links op de site staat uitgebreide info. Heel veel sterkte! Toegevoegd na 9 minuten: Foutje, het is geen hele kunststof prothese alleen de schijf die tussen de metalen delen van de prothese wordt verankerd, die zorgt voor het soepel scharnieren v.d. nieuwe knie, is van kunststof. Soms is de hele knieschijf aangetast en dan wordt deze vervangen, anders wordt hij weer op zijn plaats gezet. Het gewrichtskapsel en de spieren worden weer gehecht en de huid wordt met nietjes gehecht.

Het ligt er helemaal aan wat er versleten is (scheutje of dat het kraakbeen heel dun is geworden, misschien is er een stukje afgebroken... 't kan van alles zijn). Soms wordt er een stukje van de meniscus afgeknipt en soms wordt de volldige meniscus verwijderd. Tegenwoordig kan de meniscus vervangen worden door een kunststof prothese, dit zal een beetje afhankelijk zijn van de staat van je knie. Vroeger (nog tot zo'n 10 / 15 jaar geleden) werd de meniscus heel vaak verwijderd zonder dat er iets voor in de plaats terug werd gezet, het nadeel daarvan is dat je eerder kans hebt op artrose. De meniscus fungeert als 'schokdemper' in je knie en heeft dus echt wel een belangrijke functie, zeker als je veel sport etc... Verder stelt de operatie niet zo heel veel meer voor dankzij de kijkoperatie, ik kan me nog herinneren dat patienten een aantal jaren geleden tot een dag of 5 in het ziekenhuis moesten blijven, terwijl het tegenwoordig poliklinisch is als er verder geen complicaties zijn. In ieder geval veel sterkte met je herstel, en vooral niks forceren met die twee kleine ukkepukken van je! Toegevoegd na 1 minuut: 'scheutje' = 'scheurtje'

Met het kijkoperatie van de meniscus zal bekeken worden in hoeverre deze stuk. Het ligt aan de grote van het letsel of men de heel of een gedeelte gaat verwijderen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100