Kan de stand van mijn neus de oorzaak zijn van een ademhalingsprobleem?

5 jaar geleden had ik een ongelukje waarbij ik mijn neus verwondde. Het was op zich niks dramatisch, in de spiegel leek het iets gezwollen. Wel bloedde het even flink. Bij de KNO-arts bleek dat het botje terug geduwd moest worden. Weet me alleen niet meer te herinneren of het ook echt gebroken was. Met pijn en moeite werd het botje met de duim terug geduwd. De arts dat ik mijn oude neus weer terug zou hebben, maar ik heb het idee dat dat niet helemaal het geval is. De laatste tijd merk ik dat steeds 1 neusgat constant dicht zit. Ook staat mijn neus sinds het ongeluk niet helemaal perfect recht meer. Er zit geen rare bocht in, maar wijst gewoon in z'n geheel iets naar links. Zou dit de oorzaak kunnen zijn van mijn 'ademhalingsprobleem' of is dat misschien normaal? En wat zou ik eraan kunnen doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit kan zeker, zelf ben ik begin dit jaar geopereerd aan een scheef neustussenschot. 1 neusgat zat bij mij altijd dicht, zodra ik ging liggen was dit erger. 'Het neustussenschot (septum nasi of, kortweg, septum) scheidt de beide neusholten. Het wordt gevormd door het loodrechte deel van het zeefbeen, het ploegschaarbeen en het kraakbenige tussenschot aan de voorzijde. Normaliter staat het neustussenschot recht, maar door trauma of aangeboren afwijking kan het scheef (komen te) staan en aanleiding tot verstopping geven wat makkelijk sinusitis kan veroorzaken. Ook een bloedneus ontstaat makkelijk bij een scheef neustussenschot. Een problemen veroorzakend scheef neustussenschot kan met behulp van een operatie worden rechtgezet (septumcorrectie).' 'Het neustussenschot (septum) zit tussen beide neushelften. Als uw neustussenschot scheef staat, kan dit de functie van uw neus verstoren. Het kan de volgende klachten geven: neusverstopping; hoofdpijn; steeds terugkerende ontsteking van de neus/aan de neusbijholten. Een scheve stand van het neustussenschot komt zeer vaak voor. Het rechtzetten van het neustussenschot is dan ook een veelvoorkomende operatie. Vaak wordt deze operatie uitgevoerd in combinatie met het verkleinen van de inwendige neusschelpen.' Vraag aan je huisarts een doorverwijzing voor de KNO arts. Mogelijk kan dit telefonisch, dan is er geen huisartsbezoek voor nodig.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Neustussenschot
http://nl.wikipedia.org/wiki/Sinusitis
http://sz.oppc.nl/folders/folder-809.html

Ja dat zou kunnen. Ga terug naar je KNO arts en laat het onderzoeken.

Je kan het beste eerst naar je huisarts gaan. Hij/zij kan waarschijnlijk meteen al zien of het te maken heeft met het ongelukje dat je hebt gehad. Maar misschien is het iets anders dat de huisarts kan verhelpen. Zo niet word je vanzelf doorgestuurd naar de KNO-arts. Sterkte ermee!

Je neus bestaat voor een klein deel (het bovenste deel) uit bot en kraakbeen. Dat kraakbeen is bij jou met PIJN en moeite teruggezet. Als je je goed naar de mensen kijkt zul je zien dat veel neuzen iets scheef staan. Gelukkig geeft dat bijna nooit problemen. Door je ongelukje kan ook je neustussenschot scheef zijn komen te staan. Ook dat is iets wat lang niet altijd problemen geeft. Laat eerst de huisarts eens in je neus kijken en ook naar je bijholtes. Daarna kun je eventueel naar de KNO-arts.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100