Waarom slaat een menselijk hart soms over?( met kloppen)?

Hart slaat over

Weet jij het antwoord?

/2500

Eigenlijk slaat het hart geen slag over, maar is het ritme iets verstoord. De ene slag is sterker dan de andere en het kan iets onregelmatiger zijn. Als de voorafgaande slag net iets te vroeg is dan knijpt het hart daarna iets sterker samen, wat je ervaart als extra slag of het overslaan van de slag. De tijd waarin het hart samentrekt wordt gestuurd door zenuwen in het hart. Een verstoring kan door stress komen of andere externe factoren of kan aangeboren zijn. Bij ernstige hartritmestoornissen moet dit goed worden uitgezocht. Als je er vaak last van krijgt is het altijd goed om een huisarts te raadplegen. Via hartfilmpjes kan dan eerst de ernst van de situatie worden bekeken. Toegevoegd na 2 minuten: Op veel sites staat dat het hart een extra slag maakt. Maar dit is m.i. meestal niet het geval. In de meeste gevallen is de volgende slag krachtiger omdat er meer tijd tussen de slagen zit en er hierdoor meer bloed in het hart zit. Om dit weg te pompen moet het hart harder samentrekken.

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoe...
http://www.hartwijzer.nl/Afwijkend_hartritme.php

Overslaan van het hart - zo wordt het in de volksmond genoemd. In feite slaat het hart geen slag over, maar maakt het een slag extra. Het hart slaat een extra slag waardoor de tijd tussen deze en de volgende slag net iets langer duurt. Dit kan even benauwend aanvoelen. Vaak komt dit eenmalig voor, maar het kan ook meerdere keren achter elkaar zijn. Het hart is erop geprogrammeerd om in een bepaald ritme te slaan. Al tijdens de aanleg van het ongeboren kind, de 22e dag na de bevruchting, beginnen de ritmische samentrekkingen. Dat ritme kan soms verstoord worden. Het kan komen door bijvoorbeeld nicotine, cafeïne, of alcohol in het bloed. Maar ook door bepaalde ziekten een aandoeningen kan het hart verkeerde prikkels krijgen. Ook stress en koorts kunnen het hart doen overslaan. Het hart krijgt even een verkeerde prikkel en slaat een extra slag. Ieder hart maakt wel eens een sprongetje. Net zoals een andere spier wel eens even ongewild samen trekt. Het hart is namelijk ook een spier, en ook deze spier doet wel eens iets anders dan gebruikelijk.

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoe...

Een veelvoorkomende hartritmestoornis is 'overslaan van het hart' (extrasystolie). Dit komt bij iedereen wel eens voor en is bijna altijd onschuldig. Bij extrasystolie is er sprake van een plotseling te vroege hartslag in een verder normaal, regelmatig ritme. Die kortdurende onregelmatigheid in het hartritme kun je voelen omdat het hart na deze hartslag plotseling een grotere hoeveelheid bloed uitpompt. 'Overslaan van het hart' kan soms het gevolg zijn van kransslagaderverkalking, prikkeling van de hartspier door overmatig gebruik van koffie, thee of cola, maar kan ook in een 'gezond' hart spontaan ontstaan.

Bronnen:
http://www.spreekuurthuis.nl/themas/hoge_b...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100