Als jij een medisch onderzoek wil, maar de huisarts of de specialist wilt dat niet, wie heeft dan het laatste woord?

Wat voor onderzoek is niet van belang.

Weet jij het antwoord?

/2500

De arts in kwestie. Als er een noodzaak is voor het onderzoek, zal het zeker toegestaan worden, maar zonder enige noodzaak krijg je dat niet voor elkaar. In dat geval zou je natuurlijk wel een second opinion bij een andere arts aan kunnen vragen.

De arts bepaald of er redenen zijn voor een onderzoek dus die hebben het laatste woord.

De arts bepaalt. Je kunt natuurlijk een 'second opinion' van een andere arts vragen, of aanbieden het onderzoek zelf te betalen. Als laatste kun je het onderzoek misschien in een privekliniek laten verrichten (uiteraard ook tegen betaling)

ik heb een tijd geleden een "geval" als in deze vraag gelezen. het betrof een ziek kindje en een bezorgde moeder, die al gauw door de betrokken artsen "overbezorgd" werd genoemd. als artsen na consult en opgave van ziekte verschijnselen een onderzoek niet nodig achten op basis van hun kennis en ervaring, dan kan je hoog of laag springen, maar dan gebeurt het niet: een onderzoek, laat staan een behandeling (eerst onderzoek voor nodig). in het "geval" waar ik over las, was het kindje duidelijk ziek, maar was niet te vinden wat het was en hoe de moeder ook aandrong: nul op request! uiteindelijk bleek moeder gelijk te hebben en het kindje had dat gene wat de moeder had aangedragen. hiermee wil ik zeggen dat artsen misschien ook eens "om het hoekje" zouden moeten denken en zich niet zo vaak als "the almighty" of zelfs als god moeten beschouwen... er zijn landen waar zorg gratis is, daar kan dit natuurlijk ook gebeuren, want als een arts er geen heil in ziet, waarom zal de arts dan een onderzoek aanvragen. ja, de arts heeft het laatste woord, behalve als je veel geld hebt, dan kun je, misschien ook in nederland, in belgië en duitsland en andere landen in privé klinieken terecht voor onderzoek en behandeling op eigen kosten.

De uitvoerend arts heeft altijd het laatste woord. Je kan natuurlijk altijd zelf opzoek naar een arts die het (eventueel tegen betaling in bijvoorbeeld een privé kliniek) wel wilt doen. Vergeet echter niet dat aan onderzoeken ook risico's zitten. Denk aan over diagnose of een verkeerde diagnose, gevolgd door verkeerde medicatie. Maar ook met het onderzoek op zich kan wat fout gaan, in principe is er bij elk onderzoek een risico, zelfs bij bloedprikken, hoewel dat risico zeer laag is. Toegevoegd na 6 minuten: Na aanleiding van de reacties: Wat denk je mogelijk te kunnen vinden? En wat zou er dan aan gedaan kunnen worden? Crohn is volgens het reguliere circuit chronisch, meer dan symptoombestrijding bestaat niet en de meeste medicijnen zijn in dit geval nogal schadelijk. (ben je van het alternatieve, in dit geval behandeling via voeding?)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100