mag je al een van je longen afstaan op je 15?

nou mijn vader is ontzettend ziek en leeft nu al zoveel jaren aangesloten aan zuurstof slangetjes. om hem te helpen zou ik misschien een long af kunnen staan, als dat mag met mijn leeftijd? (15)

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kan ook al op jonge leeftijd donor worden. Maar tot je 18e moeten je ouders wel toestemming geven. Je kunt jezelf registreren als donor zijnde vanaf dat je 12 jaar bent. Tot je 16e kunnen je ouders dit annuleren/aanpassen. Hou er wel rekening mee dat je aan een aantal dingen moet voldoen. Het kan best zijn dat jij niet geschikt bent als donor. Er zijn eerst test die ze moeten doen om te zien of het kan. Bespreek dit eens met je ouders. Zij kunnen je vast wel vertellen hoe en wat. Veel succes en beterschap voor je vader.

Met een long kun je niet overleven helaas, dus een longtransplantatie kan alleen met een long van een overleden donor. Het is wel enorm lief dat je dit in overweging neemt!

De artsen zullen niet snel accoord gaan met het afstaan van een complete long, dat gebeurt zelfs vrijwel nooit bij volwassen donoren. Wat eventueel wel zou kunnen (met toestemming van je ouders), is het afstaan van één longkwab. Ik weet de medische situatie van je vader niet, maar een longkwab is voor veel mensen al het verschil tussen heel ziek zijn en weer een vrij normaal leven kunnen leiden. Sterkte met je vader.

Heel lief van je, maar dat kan helaas niet. In Nederland wordt dit sowieso (nog) niet gedaan. Verder kan je alleen 1 longkwab doneren en heeft je vader er 2 nodig,dat betekend dus dat er nog een donor moet zijn.

Bronnen:
http://www.transplantatiestichting.nl/dona...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100