Wat gebeurt er als je zomaar een paracetemol neemt?

Wat gebeurt er als je een paracetenol neemt maar geen hoofdpijn of iets dergelijks hebt? Word je daar sloom van of misselijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Buiten eventueel je wat sloom voelen zal je er niets van merken. Tenzij je overgevoelig bent natuurlijk.

Dat is niet best als je dat doet. Want die paracetenol is afgericht om meteen te gaan naar de plaats waar je pijn hebt. Daar gaat ie zijn werkt doen. Als je nergens pijn hebt raakt ie danig in de war. Hij gaat dan in alle gaatjes en hoeken zoeken van je lichaam, want hij denkt "Ze hebben me potverdorie toch niet voor niks ingenomen". Dat hakt er aardig in, zoals je je voor kunt stellen. Dus niet meer doen, hè?

Dat ligt eraan hoeveel paracetamol je slikt. Vanaf 10 tot 15 gram ( dus 20 tot 30 pilletjes ) kan je ernstige leverbeschadiging oplopen. Vanaf 20 tot 25 gram ( dus 40 tot 50 pilletjes ) is het dodelijk. Eén paracetamol zal je verder niets van merken. Alhoewel onder ouderen het veel gebruikt wordt als slaapmiddel. ( ik heb hier echter nog nooit een rapport over gelezen dat het werkelijk daarvoor helpt, maar in mijn werk heel veel ouderen tegengekomen die een paracetamolletje innemen om rustig te worden en zo beter in slaap te vallen )

Nee, dan gebeurt er niks. Het is niet slechter dan iedere dag alcohol drinken. In beide gevallen worden je nieren en je lever onnodig belast, maar die kunnen wel wat hebben. Als je het combineert, dan pleeg je dus wel een aanslag op je organen. Dagelijks gebruik van 1 tot 4 tabletten paracetamol kan niet zoveel kwaad. Je kunt er wel paracetamol afhankelijke hoofdpijn van krijgen. Abrupt stoppen is dan de goede remedie. Ter info uit het farmacotherapeutisch kompas: Voorzichtigheid is geboden bij ernstige nierinsufficiëntie, gestoorde leverfunctie, chronisch alcoholgebruik, dehydratie en chronische ondervoeding. Langdurig of veelvuldig gebruik wordt ontraden.

Je kunt er idd rustiger van worden. Ik was een keer erg onrusitg en nam een paracetamol en de onrust verdween. Ik denk dat het misschien ook iets in het brein een beetje verdoofd.

Er zullen geen echte bijwerkingen komen. Een hele hele kleine kans dat je ineens nier/lever* klachten krijg. Je kan het net voor stellen als je één hijsje van een sigaret neemt. Dan krijg je ook niet meteen kanker. Wel op langer termijn kan je kanker krijgen. Dus op langer termijn onnodig paracetamols innemen kan je nier/lever* klachten krijgen. Natuurlijk is roken wel erger. ;) * Eventuele andere bijwerkingen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100