Ik heb een spraakstoornis. Wat is de beste reactie op aparte dingen die mensen soms doen/zeggen in dit verband? Dank!

Uiteraard, is mijn spraaksituatie geen belemmering voor goed contact met de meeste mensen. Soms zeggen/doen sommige mensen echter zeer aparte dingen ivm mijn spraakstoornis. Wat is de beste reactie?

Het liefst zou ik met een grapje reageren. Maar de spraakstoornis maakt het maken van grapjes niet makkelijk. Iemand in elkaar slaan is ook geen goede optie. Net als juridische procedures, die jaren in beslag kunnen nemen.

Schriftelijke reacties op beledigingen zijn ook geen goede oplossing. Voor ik iets opschrijf is die persoon al lang weg.

Uiteraard, neem ik beledigingen niet persoonlijk op. Ik merk echter dat andere mensen minder respect voor mij krijgen als ze zien dat ik me laat beledigen en dat ik niets terug kan doen/zeggen.

Dank!

Toegevoegd na 5 minuten:
Uiteraard, heb ik ook een advies bij verschillende gespecialiseerde hulpverleners gevraagd. Geen noemenswaardig resultaat :-(

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je werkt met pen en papier lees ik: schrijf tevoren een zin op, die voor vele beledigingen doeltreffend is. Laat die permanent op je blocnote (ik neem aan, dat je daarmee werkt?) staan en laat die onmiddellijk lezen als iemand zich niet kan gedragen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor meer volzinnen, voor verschillende situaties. TE GEK voor woorden vind ik dit gedrag van mensen....pffffff..!!!! Goeie vraag!!!!!

Maak een grote button, met een tekst erop. Zoiets als: "Dat ik een spraakgebrek heb is bekend, dat hoef je me niet te vertellen!". Wanneer die button op je jas of shirt zit moeten anderen wel heel veel lef hebben om er nog iets van menen te moeten zeggen.

Ik denk dat je het gewoon eerlijk moet zeggen dat je het niet leuk vind als je zo beledigd wordt door die persoon. Gewoon eerlijk voor de raap. Als die persoon het nog eens doet zeg je het een 2de keer om te laten zien dat je het echt meent. Het kan zijn dat sommige mensen grappen maken die voor hun grappig zijn en voor jou niet. Door het te zeggen kunnen ze hier op letten. en als er mensen zijn die gewoon doordoen en je hebt het verschillende keren gezegt... wel dan denk ik niet dat het goede vrienden van je zijn...

Gebaren - en lichaamstaal - kunnen heel effectief zijn als reactie op beledigingen. Het opsteken van de middelvinger wordt welliswaar als een beledigend gebaar gezien. Maar als jij beledigd wordt, of als jij je beledigd voelt, dan kan dit een prima reactie zijn. Wil je het meer als een grapje benaderen, als iets losser zien, doe er dan een brede glimlach bij!! Wat je dan uitstraalt is: Ik heb jou wel door, f##k you, maar ik trek er mij lekker niks van aan.

Als je terplekke wilt reageren zeg je heel enthousiast: dank je! Jouw haar zit ook leuk!! Geloof me, mensen hebben dan meteen door dat ze een stomme opmerking hebben gemaakt!

Bronnen:
ervaring ;-)

Ik had een vriendin die in een rolstoel zat, en iedereen vond haar altijd zielig, en zij werd daar flauw van. Ik vroeg altijd of ze met mij een eind ging hardlopen, of ik vroeg "zullen we een sprintje trekken? Wie het eerste bij de klas is" Daar kon zij heel erg om lachen, andere mensen vonden het grof. Misschien kun jij ook zo iets gebruiken als grapje. "zullen we een potje schreeuwen?" "wie doet er mee aan een spellingswedstrijd?" En voor de grove mensen. "Jammer dat jij degene bent met het echt communicatieprobleem" Toegevoegd na 31 seconden: Oops spelfout: Jammer dat jij degene bent met het ECHTE communicatieprobleem

De gespecialiseerde hulpverleners hebben een zwaktebod naar u gehad. Voor uzelf is belangrijk om te beseffen dat u net zo 'normaal' communiceert als alle andere mensen. Als mensen u schofferen of anderszins kwetsen is het zaak om te beseffen dat deze mensen niet het vermogen hebben om u als mens te respecteren. Wellicht is het zinvol om uzelf te vragen of u met deze mensen wel van gedachten wilt wisselen. Wat leveren deze mensen aan toegevoegde waarde voor u? Boosheid zal worden weggehoond, op grapjes zal lacherig danwel boos worden gereageerd. Beetje afhankelijk van het soort reactie en het type mens dat tegenover u staat. Uw (mogelijke) verdriet kenbaar maken is gedurfd. Uzelf kwetsbaar opstellen maakt de ander echter vooral zijn of haar eigen kwetsbaarheid zichtbaar en heeft daarom een zeer grote kans van slagen. De samenleving is vaak niet zo hard als we wel denken namelijk. En ja, u kunt verder gekwetst worden. U bent niet alleen. Er zijn zeer goede zelfhulpgroepen en uiteraard de hieronder vermeldde bronnen. Ik wens u zeer veel tevredenheid en blijdschap toe.

Bronnen:
https://www.discriminatie.nl/antidiscrimin...
https://www.discriminatie.nl/over-discrimi...

Je zou kunnen zeggen: aangenaam, leuk dat u zich voorstelt, mijn naam is ..... Niet iedereen vat 'm maar je brengt iemand wel heel even uit evenwicht. Krijg je zelf weer even tijd om na te denken over de volgende zin. Het is afschuwelijk dat sommige mensen zo weinig empathie hebben en vaak ronduit onbeschoft zijn. Je moet een groot incasseringsvermogen hebben als je afwijkt van een "norm". Kun je zo snel niet iets zeggen, dan is een briefje inderdaad een optie. Weliswaar zeggen ze dan dat ze dat niet gaan lezen, maar als het grote letters zijn, hebben ze het automatisch al gelezen: je kunt niet :"ontlezen", ga maar eens achter iemand zitten die de kranm leest. Je moet gewoon meelezen. Alle sterkte!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100