Kan de voldoening of de geneugte van een slechte gewoonte opwegen tegen de schade hiervan?

Voorbeeld: Pietje drinkt 3 keer in de week een paar biertjes, Jantje rookt elk weekend een paar jointjes. Beide zijn zich bewust van de (lichamelijke en geestelijke) schade hiervan maar vinden dat dit niet opweegt tegen het (lichamelijke en geestelijke) plezier en welbevinden wat zij vinden dat het hun oplevert.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zolang alles maar binnen de perken blijft, zullen deze slechte gewoonten niet zo veel kwaad kunnen. Het zijn natuurlijk nog steeds slechte gewoonten, die niet gezond zijn. Maar als ze helpen zo af en toe even lekker te ontspannen, dan weegt dat zwaarder dan de e.v.t. lichamelijke schade. Als je dat zo niet kan stellen, dan kan je ook niet met vakantie gaan. Veel zaken in de vakantie zijn ongezond tot zeer ongezond. Voor een lange tijd, stil in een vliegtuig zitten ( bloedsomloop, vocht in je benen) Langdurig in de zon liggen in een te warm land( zonnesteek, verbranding, uitdroging, zout te kort, grotere kans op huidkanker enz.) Veel te veel en ongezond eten en drinken. enz. Maar een vakantie is meestal ook goed voor lijf en leden ( + geest) Als het maar bij een paar keer in de week bij een paar biertjes blijft en dat niet ongemerkt groeit van een paar tot 10 pilsjes en een keer per week van een paar jointjes naar iedere dag een paar. En eigenlijk is dat het grote gevaar van dit soort genotsmiddelen. Het is maar een heel klein stapje.

Ik denk dat je zelf ook wel het antwoord weet op je vraag. De schade die je opdoet van die 'geneugten' draag je wel de rest van je leven met je mee. En de consequenties daarvan. Maak plezier zolang je jong bent, maar zorg ervoor dat je de rest van je leven ook plezier kunt blijven maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100