Is ondergewicht bij ieder mens schadelijk?

Zelf heb ik een niet al te hoog gewicht, en ik was benieuwd of dit bij ieder mens schadelijk was of dat er ook uitzonderingen zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Op een gegeven moment wel ja, als je maar licht genoeg bent, dan kom je vanzelf in de gevarenzone. Dat zie je vooral bij anorexiapatiënten en andere ernstig zieke mensen. Het gaat dan om de kleine hoeveelheid kilo's waardoor je geen energie hebt en om schade aan allerlei organen omdat die niet voldoende brandstof krijgen.

Bronnen:
http://bmi.hartstichting.nl/

er zit ook verschil tussen ondergewicht en ondergewicht. Stel dat je BMI 18 is, dan heb je officieel ondergewicht, maar kun je nog wel gezond zijn. Sommige tienermeiden zijn heel dun. Maar als je BMI echt veel lager word, gaan er ook allerlei processen stoppen. Zoals bij een vrouw de menstruatie. Zodra er echt haren gaan uitvallen, je huid slecht word, en je allerlei lichamelijke klachten krijgt, is ondergewicht schadelijk. Als je nog in de buurt van 18 zit, en je leeft verder gezond, kan het volgens mij niet zo veel kwaad. Maar dit kun je het beste door een huisarts laten beoordelen. Toegevoegd na 39 seconden: Lange tijd zwaar ondergewicht kan blijvende gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid van de vrouw.

Natuurlijk is een beetje ondergewicht niet snel schadelijk, een flink ondergewicht of ondervoeding (komt veel voor bij mensen in het ziekenhuis) is dat vaak wel, maar ook weer niet altijd. Zomaar gewicht verliezen kan duiden op een ernstige ziekte. Bij ondergewicht je conditie kwijt raken en je hebt meer kans op botbreuken, ook is je afweer al snel wat minder en vrouwen kunnen stoppen met de menstruatie bij een te laag gewicht.

Bronnen:
http://www.dietenlijst.nl/ondergewicht/
http://www.dokterdokter.nl/aandoening/1674...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100