wat is goedkoper en/of beter: lenzen of een bril?

Weet jij het antwoord?

/2500

De kosten verschillen niet zoveel. Een bril is in een keer een dure aanschaf voor een paar jaar. Lenzen koop je voor een lager bedrag maar die zijn bijvoorbeeld maar voor een half jaar. Als je er goed mee omgaat zijn lenzen even goed voor je ogen als een bril. Een bril kan als nadeel hebben dat het model aan mode onderhevig is. Toegevoegd na 12 minuten: Niet alle ogen zijn echter geschikt voor lenzen. Je moet bijvoorbeeld voldoende oogvochtvoorziening hebben, en vaak genoeg knipperen. Ook zijn niet alle afwijkingen door lenzen te corrigeren. Dus dat kunnen redenen zijn dat een bril beter is. Toegevoegd na 11 uur: Wáárom nou een ongemotiveerde negatieve duim? Leg dan even uit wat er mis in met het antwoord!

Voor het gemak kies je een bril, als je tenminste niet let op beslagen glazen in de winter. Voor het behouden van je eigen gezicht kies je voor lenzen. Maar tegenwoordig heb je ook zachte lenzen. Die voel je niet en blijven beter zitten dan harde lenzen. Tenzij je geen moeite hebt met het dragen van een bril in het openbaar, zal ik echt lenzen nemen. Heb zelf ook maandlenzen en ze bevallen me uitstekend. Heb een hekel aan brillen. De 1e paar dagen zal je wat moeite hebben met het indoen van die dingen, omdat je oog niet gewend is aan die aanrakingen, daarna heb je ze in een paar seconden in. (en uit) Voor het indoen het lenzenbakje goed uitschudden en je handen wassen, maar dat is eigenlijk logisch.

Erg veel scheelt het niet in prijs maar ik denk dat je daar niet teveel naar moet kijken. Je moet gewoon kiezen wat het beste voor je ogen is en wat je eventueel door de specialist wordt aangeraden. Spot niet met je ogen, je hebt er maar 2 en om daar problemen mee te krijgen voor een paar tientjes meer of minder, lijkt mij niet verstandig. Het beste is dus hetgene dat je door jou oogspecialist wordt aangeraden.

dat ligt aan jouw ogen Het kan zijn dat je alleen zuurstofdoorlatende harde lenzen kunt dragen in dat geval gaan de lenzen lang mee, maar zijn ze ook een stuk duurder. Een bril kan dan goedkoper zijn. Er zijn ook goedkopere hard lenzen of zachte die minder lang meegaan, dan zijn lenzen goedkoper Wat is beter; ook dat hang van je ogen af. Als je de hele dag naar een computerscherm moet kijken, kan het verlichtend zijn om een bril te dragen. Ook als je veel in de wind bent, kan een bril prettiger/beter zijn. Als je in zee bent, kunnen lenzen beter zijn omdat de bril anders beschadigt door het zout van het zeewater. Met sporten kunnen lenzen ook een stuk prettiger zijn. het ligt dus maar net aan jezelf. Ik kan je aanraden een goede oogtest te laten doen, bijvoorbeeld bij een oogarts in het ziekenhuis. Je kunt daar gewoone en afspraak inplannen en die controleert een keer in de zoveel tijd of je ogen nog goed reageren op de lenzen of bril. Maar je kunt ook bij een opticien naar binnen lopen en een oogtest laten doen.

Dat ligt aan jouw eisen. Mijn bril die ik alleen in de auto gebruik, kostte 29,- (bril + standaard glazen) Super simpel, maar voldoet prima. Gaat nu 3 jaar mee, nog niks mis mee, daar heb je geen lenzen voor. Beter is lastig, ik zou geen dure bril willen hebben, dan moet ik er voorzichtig mee gaan doen. Deze kan ik overal laten liggen, mocht het fout gaan dan heb ik een nieuwe voor 29.-

Uiteindelijk zullen lenzen goedkoper zijn dan een bril, als het om gemiddelde prijzen gaat. Niet zozeer in aanschaf, dan kunnen lenzen wat goedkoper zijn zelfs (zie andere antwoorden), maar het onderhoud van lenzen is beduidend duurder dan het onderhoud van een bril. Lenzenvloeistoffen kunnen aardig aantikken in de loop der tijd. Of het beter is: dat hangt van je ogen en leeftijd af. Voor sommige mensen zijn lenzen geen pretje, ze kunnen er niet aan wennen, ook na verloop van tijd niet. Zelf heb ik 25 jaar lenzen gedragen waarbij uiteindelijk de zachte lenzen het beste bevielen. Daar kan je ook mee zwemmen en sporten. Wel is de andere kant dat je echt heel hygienisch met die lenzen om moet gaan want ze zijn veel gevoeliger voor vuil en bacterien. Met zuurstofdoorlatende hardere lenzen kán je ook wel zwemmen/sporten maar door een verkeerde oogbeweging kan je lens uit je oog floepen en in het water vind je die lens echt niet terug... op het sportveld soms. Het beste is een zaklantaarntje bij je te hebben want een lens reflecteert het licht als je erop schijnt. Zo heb ik er toch nog menigeen terug gevonden ;-) Een zachte lens zit over heel de iris en verlies je niet. Als je veel aan het strand bent, zand, of je hebt een stoffig beroep/hobby dan raad ik je zéker aan om zachte lenzen te kiezen want als je dan de hardere zuurstofdoorlatende hebt word je gek van het zand en/of stof onder je lens. Eén korrel kan al zeer pijnlijk zijn onder je lens. Dat heb je dus ook niet bij zachte. Na 25 jaar werden mijn ogen toch te droog, leeftijd, en nu draag ik een bril. Hoe dan ook: als je lenzen wilt is het verstandig eerst je ogen door een deskundige te laten nakijken voor je de beslissing neemt. Succes.

Dat hangt af van je sterkte. Als je bijvoorbeeld een hoge sterkte hebt, wordt een bril al snel best wel duur. Terwijl lenzen dan daartegenover minder duur zijn. Ook is het zo dat je bij je lenzen meer zekerheid hebt dat je goed alles nog ziet, want als je lenzen hebt, krijg je om het jaar een oogmeting. En dat is niet zo bij een bril. Maar het ligt er vooral aan wat jij het fijnst vindt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100