ben net klaar met bestralen wegens borstkanker. mijn bedrijfarts vindt dat ik weer aan het werk kan, de specialist niet. wat moet ik doen?

telefonisch contact met de bedrijfarts die zegt dat er 3 weken voor staat voordat je na bestraling weer aan het werk kan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Laat de specialist contact opnemen met de bedrijfsarts. Of als je dat een naar idee vind, kan je ook aan je specialist een brief vragen met uitleg waarom je nog niet aan het werk kan en die doorspelen aan de bedrijfsarts. Sterkte.

Je hebt een moeilijke tijd achter de rug. Heeft het goed uitgepakt? De bedrijfsarts kan zeggen wat hij wil, maar als de specialist zegt dat het niet kan, dan kan het niet. Een bedrijfsarts heeft niet specifiek kennis van bestraling (en aanverwant) en eigenlijk is hij nergens in gespecialiseerd. Een specialist (of huisarts) is zoals de naam al zegt gespecialiseerd en zijn oordeel telt eigenlijk zwaarder omdat hij dus precies weet waar hij het over heeft. Ik zou het gaan overleggen met je leidinggevende.

Ik wilde eigenlijk hetzelfde zeggen als mijn voorganger: laat de specialist een briefje schrijven voor de bedrijfsarts. Vergeet niet: een bedrijfsarts heeft een ander belang dan de specialist, en probeert dat je zo min mogelijk geld kost voor het bedrijf. Dit rare gedoe van hem gaat alleen om geld, dus laat je niet raken daardoor. Hij heeft gewoon ongelijk. Desnoods nog je huisarts erbij betrekken (even bellen , misschien een afspraak), eventueel een telefoontje naar de organisatie van je bedrijfsarts of je werk. Dan is het waarschijnlijk snel rond, want het advies van je bedrijfsarts klopt niet en dat weten ze best ... eigenlijk. Maar een kort briefje moet voldoende zijn. En neem je tijd, het is niet een griepje. Het is van belang dat je goed beter wordt en aansterkt!

De bedrijfsarts, de arts van de arbodienst dus, is niet meer en minder dan een adviseur voor de werkgever. Hij is niet jouw behandelend arts. Hij is niet degene die "bepaalt" wanneer je weer aan het werk moet. Hij geeft een advies over de mate van arbeidsongeschiktheid. Hij kan bijv. ook adviseren om met een paar uur per week te beginnen. Als de bedrijfsarts denkt sterk in zijn schoenen te staan en zich keert tegen het advies van de specialist en er een punt van wil maken, dan kan hij een second opinion vragen bij UWV. Dat kan je zelf ook doen, maar dan heb je kans dat je dat zelf moet betalen. Wat je dus moet doen: * Heel goed voor jezelf uitmaken of en hoe lang je weer denkt te kunnen werken. * De arbo-arts toestemming geven jouw medische gegevens met de specialist te bespreken. Uiteindelijk neem je die beslissing zelf samen met je arts of specialist. Het is immers jou lijf en gezondheid. Maar juridisch gezien heeft in principe de UWV arts het laatste woord.

Die onmenselijke aanpak is zo vernederend voor iemand die net zoveel ellende achter de rug heeft. Mijn twee borsten werden in 2007 geamputeerd. Mijn werkgever vond het ook nodig om een controlearts naar huis te sturen om te checken of mijn borsten 'inderdaad wég waren'. Sindsdien staat er een kras op mijn ziel en is mijn gevoel over mijn werkgever totaal veranderd en de motivatie gezakt. Wat jij moet doen volgens mij is het volgende : als jij van mening bent dat je nog niet toe bent aan de hervatting van je werk (lichamelijk/emotioneel), maar de bedrijfsarts stuurt jou terug naar het werk, gà dan. Geef hen geen reden om te kunnen zeggen dat je werkhervatting weigerde. Hou 1 dag vol en meld je de volgende dag weer ziek. Jouw arts kan dan een motiverend verslag opstellen waarbij hij kan vermelden dat het je niet lukte om je werk te hervatten : té vermoeiend, té zwaar, teveel pijn, té belastend, té confronterend,... Sterkte en succes

Een bedrijfsarts wordt betaald door de werkgever en het is zijn/haar doel om je zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Je kunt proberen om hem/haar contact op te laten nemen met je specialist, hiervoor moet je wel tekenen dat je toestemming geeft, want zonder jouw toestemming is jouw specialist gebonden aan het beroeps geheim. Weigert de bedrijfsarts dit en blijft op de strepen staan, dan kan je bij het UWV een second opinion aanvragen bij een onafhankelijk arts. De kosten hiervan zijn wel voor je eigen rekening als je dit zelf aanvraagt. Ook kan de ARBO arts, indien zijn adviezen niet worden aangevraagd, een second opinion aanvragen bij het UWV. In dat geval zijn de kosten voor de werkgever. Bij een onenigheid is het dan ook raadzaam om de ARBO arts zover te krijgen dat hij het aanvraagt. Wat overigens de arts van het UWV beslist dat is bindend en daar dien je je aan te houden. Strookt dit niet met de meningen van je behandelend artsen dan staat uiteraard de weg naar de rechter nog open. Let er wel op dat je wel dient mee te werken aan je herstel en dus wel naar de afspraken met de ARBO arts toe moet. Je bent echter niet verplicht je door hem te laten onderzoeken als je dat niet wilt! Overigens is een ARBO arts ook gebonden aan het medisch beroepsgeheim en mag medische gegevens dus niet aan je werkgever doorgeven. Hierop staan hoge boetes!

Luister naar de specialist. Die weet jij meegemaakt en gaat meemaken. De arboarts wil je zo snel mogelijk weer aan het werk hebben. Jij voelt zelf het beste of je weer kunt werken. Je hebt genoeg te verduren gehad, ook psychisch. Neem je tijd, luister naar je lijf en specialist. Sterkte verder.

In Nederland is de behandelende sector volledig losgekoppeld van de beoordelende sector, dit betekent o.a. dat het advies van de specialist weinig zegt. Er zijn niet voor niets bedrijfsartsen: die gaan hierover. MAAR: het is natuurlijk de grootste onzin om te zeggen dat er "drie weken voor staat", en dan zonder enig overleg te roepen dat je kunt werken. Dat is een medicus echt onwaardig. Wat de bedrijfsarts hoort te doen, is jouw verhaal aanhoren, vragen stellen over je belastbaarheid, zo nodig lichamelijk onderzoek uitvoeren en/of informatie aanvragen bij je behandelaars. Die gegevens gebruikt hij, sámen met zijn specifieke deskundigheid over werkgerelateerde (gezondheids)belasting, om te beoordelen of en onder welke voorwaarden jij in staat bent je werk te hervatten. Daarbij dient hij rekening te houden met lichamelijk én psychisch herstel. Ik neem aan dat de specialist niet voor niets zegt dat jij nog niet kunt werken, en leid daaruit af dat jij je nog niet goed genoeg voelt. Als dat niet zo is, en je het prima ziet zitten om aan het werk te gaan, dan staat het je uiteraard vrij om gewoon te gaan werken. Zoals gezegd is het de bedrijfsarts die hier verantwoordelijk voor is en ook een specifieke deskundigheid heeft. Ik ga er echter vanuit dat jij het NIET ziet zitten om je werk te hervatten. Dit zul je allereerst aan je bedrijfsarts duidelijk moeten maken. Vraag eventueel een gesprek aan (is misschien makkelijker dan over de telefoon) en neem als het nodig is iemand mee. Het kan verrekte moeilijk zijn om voor jezelf op te komen als je je ziek of zwak voelt - dat maakt van de meest assertieve vrouw een afhankelijk vogeltje. Let er dus op dat je duidelijk zegt wat je wilt zeggen, desnoods per brief. Als je je bedrijfsarts niet kunt overtuigen, óók niet na overleg met je specialist waar je op aan zult dringen, bedenk dan dat je werkgever degene is die ziekteverlof al dan niet toekent. Als je goed contact hebt met je werkgever, zou je dat kunnen proberen: wellicht gunt je werkgever je wat meer tijd, al zullen de meeste werkgevers het advies van de bedrijfsarts volgen. Als je er dan onderling niet uitkomt, kun je via het UWV een deskundigenoordeel aanvragen. Hier betaal je als werknemer een eigen bijdrage van 50 euro voor. Dit advies is overigens NIET bindend, maar wordt vrijwel altijd gevolgd. Voor zover ik weet, mag een werknemer in de tijd tot het deskundigenoordeel rond is, het advies van de eigen arts opvolgen, maar dát weet ik niet zeker.

Als een werknemer ziek is en ik vraag of hij/ zij kan werken. Dan kan een arts of adviseur nog zoveel zeggen. De werknemer zelf kan dat het beste beoordelen. Die voelt de pijn of klachten. Het woord zegt het al. De adviseur kan adviseren... meer niet.

Ik heb gelukkig voor een andere reden ziek thuis geweest De arbo arts had gezegd dat ik weer aan het werk moest ik heb me middel vinger opgestoken En gezegd als hij er problemen mee had moest hij maar contact opnemen met mijn specialist zo niet zou ik hem wel in de rechtszaal Zien samen met mijn vakbond Niks meer gehoord en nog 2 maanden thuis geweest toen in overleg met specialist weer halve dagen gaan werken tot ik er weer helemaal klaar voor was Sterkte met die door de werkgever betaalde adviseur Bel je vakbond of je rechtshulp maar

Ik heb al vele operaties achter de rug. ook hele zware. in al die tijd is er geen enkele arts geweest die op de dag precies weet wanneer je weer aan t werk kan . " als u denkt dat t weer kan dan vooral weer wat gaan doen "is wat dokters zeggen. ieder mens is anders en ook ieder genezingsproces. dus doen wat kan en jezelf in acht nemen. kan geen mening van een bedrijfsarts tegenop.

Weer eens een ongespecialiseerde telefoondiagnost. Grof hoor, je telefonisch te melden wat er voor staat. Je staat daardoor sterk met een verklaring of telefonisch contact naar je bedrijfsarts toe. Zware vermoeidheid is na bestralen gebruikelijk en het herstel hangt af van zoveel factoren dat je onmogelijk exact kunt zeggen wat er voor staat........ Kortom meld dat je niet in staat bent om te werken, wat veel mensen niet weten is dat het voordeel van de twijfel (wat zelfs bij jou NIET aan de orde is, ligt bij de patient. tegenwoordig mag een arbo-arts ook voorschrijven. Dat betekent zowel dat je van belanghebbende bent verandert in patient EN dat de arts van de werkgever naar JOUW belang MOET kijken, door wie hij betaald wordt is niet meer van belang. Dat is de theorie. In de praktijk kun je het beste naar je bedrijfsarts toe gaan. Laat hen de wonden en de huidreactie maar zien. Al snel ben je dan geen telefoonnummer meer maar een MENS en wel een die door een nachtmerrie met blijvende gevolgen heen gekomen is. De arts zal dan terugvallen in waar hij ooit voor geleerd heeft, helen en geen kwaad doen (volgens de afgelegde eed). Het belangrijkste punt is dus dat de arts je gaat ZIEN. Wellicht is verdere specificatie van een specialist niet eens meer nodig..... Mijn ervaring is gebaseerd op begeleidiing van mensen naar artsen, eigen medische kennis en overleg met mijn zoon die arts is. Maar dat er drie weken voor bestraling staat is theorie en dat had het moeten blijven. Neem evt een vertrouwde persoon mee, het blijkt dat heteroanamnese (de ander die je kent verklaart mede wat er aan de hand is) op een bedrijfsarts (veel) indruk maakt. Dat heb ik keer op keer ervaren als begeleider. NEEM je rust en ik wens je heel veel sterkte.

Een echte bedrijfsarts is ook een medicus. Een medicus snapt dat elk geval een ander verloop kan hebben en zal dit ook moeten respecteren en ook zo moeten benaderen. Een bedrijfsarts dient jouw serieus te nemen door jouw apart te zien en huidige toestand objectief te beoordelen. Laat je iig goed voorlichten door het UWV wat nu jouw opties zijn. Zowieso kan je een second opinion aanvragen bij het UWV (zie link) dit kost jou, als werknemer, 50euro. Toegevoegd na 38 seconden: Uiteraard wens ik je nog een voorspoedig herstel

Bronnen:
http://www.uwv.nl/Werkgevers/formulieren/A...

De behandelende geneesheer/specialist heeft het voor het zeggen en daar kan die controle arts niets aan veranderen. Wat zijn motivatie ook is laat u niet intimideren en bel asap uw eigen dokter. Die controle artsen zijn allemaal hetzelfde, ze willen je zo vlug mogelijk aan de slag krijgen en gaan daarbij scrupuleus te werk. Laat u niet vernederen door die mannen ze zijn het niet waard, u heeft al genoeg moeten doorstaan. Moesten het goede dokters zijn met een degelijke praktijk dan zouden die niet voor een of andere verzekering moeten gaan werken.

De bedrijfarts heeft het bedrijfsbelang voor ogen. De specialist heeft zicht op jouw medische toestand en heeft kennis van de behandeling, het verloop, risico's. Jij bent de expert in jouw situatie! Alleen jij kan aangeven hoe je je voelt. Alleen jij kan beoordelen of je kunt werken. Ook al zal je werkgever pushen. Blijf bij jezelf, probeer je niet te laten opjagen. Je bent ziek, hebt een heftige behandeling achter de rug. Alleen jij kan aangeven hoe je dat doorstaan hebt en wat je aankunt. Het is vervelend dat zo'n conflict energie opeist. Die energie + aandacht kun je beter besteden.

Jou specialist weet hoe het met je gezondheidstoestand is gesteld.Gaan werken na 3 weken lijkt me bijna onmogelijk.Bestralingen werken lang na in je lichaam,zelfs een jaar later kun je nog last hebben van vermoeidheid,minstens toch 6 maanden.Ik kreeg mijn laatste bestralingen eind januari en ben nog thuis tot september.Dat is niet leuk,maar het moet,gelukkig heeft mijn wekgever veel begrip.De oncoloog zegt nog geen datum te kunnen kleven wanneer ik terug aan de slag kan,afwachten zegt hij.Ik voel ook dat het nog niet gaat,alhoewel ik wel wil.De bestralingen waren wel in combinatie met chemo,misschien een verschil.Ik had er 25. Sterkte,luister naar je lichaam én je specialist.Je zal zelf wel voelen wanneer je klaar bent om te werken en andere leuke dingen te hervatten.

Uiteraard wil de bedrijfsarts dat je weer gaat werken, daar wordt hij immers voor betaald, om jou weer snel aan het werk te krijgen. Maar daar kan hij best wel gelijk in hebben. Afhankelijk van het werk wat je doet kan weer meedraaien in de maatschappij jouw genezing bevorderen, geestelijk tenminste. Maar als je dat lichamelijk niet aankan, blijf dan wel in contact met de bedrijfsarts en leg het uit, vervangend werk is altijd het proberen waard. Genezen van kanker is een, maar je volwaardig blijven voelen is ook belangrijk, en daar kan blijven werken heel erg in steunen. Sterkte!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100