Mijn ureum gehalte is 2.3. Wat betekend dat?

De huisarts heeft me mede gedeeld dat mijn ureum niet goed is en dat ik over 4 weken weer moet bloedprikken... Maar vedere uitleg kreeg ik niet. Wat is het en moet ik wat in de tusentijd doen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een ureum gehalte van 2.3 mmol/liter is wat aan de lage kant voor een volwassene. Maar niet extreem laag. Normaal is: Volwassenen: 2,5-6,4 mmol/l Volwassenen > 60 jaar: 2,9-7,5 mmol/l U kunt het beste niets doen in de tussentijd. Gewoon doen wat u normaal ook doet. Dan kan straks het beste gemeten worden. Vaak betekent een verlaagde ureumwaarde (onder de 2,5 mmol/L) niets, maar het kan ook zijn dat de lever niet goed werkt en de afbraak van eiwitten is verstoord. In dat geval zijn specifieke testen nodig om de leverfunctie te onderzoeken (zoals ALAT, ASAT, alkalische fosfatase). Voor het testen van de leverfunctie wordt ureum niet gebruikt. Een verlaagde ureumwaarde kan ook wijzen op ondervoeding waardoor het lichaam te weinig eiwitten binnen krijgt.

Als je eiwitten verbrandt, wordt van de moleculen eerst de NH2-groep afgesplitst. Dit wordt omgezet in ammoniak en vervolgens in ureum of urinezuur om zo via de urine het lichaam te verlaten. Het ureumgehalte zegt iets over de eiwithuishouding.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100