Kan "links of rechtshandig zijn," erfelijk zijn?

Ik weet toevallig dat het vroeger werd aangeleerd om met rechts te schrijven. Sterker nog, je mocht niet met links schrijven. Nu is dat niet meer, maar de meeste mensen blijven toch rechtshandig. Hoe komt dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Erfelijkheid lijkt een rol te spelen maar maar 10-15% is linkshandig, daarom worden dat er niet opeens meer omdat je nu wel met links mag schrijven: De oorzaak van rechts- of linkshandigheid is onbekend, maar erfelijkheid lijkt een rol te spelen. Rechts- of linkshandigheid ontwikkelt zich bij de mens vanaf het zesde levensjaar (lateralisatiefase) en hangt samen met de verschillen in specialisatie van de hersenhelften (lateraliteit). Het hebben van een voorkeurshand heeft tot gevolg dat allerlei vaardigheden uitsluitend met de voorkeurshand worden aangeleerd en deze hand zich veel sterker ontwikkelt dan de andere hand. Dit uit zich in een betere motoriek: de voorkeurshand heeft sterker ontwikkelde spieren die beter bestuurbaar zijn en meer kracht hebben. Voorbeelden: Schrijven wordt alleen aangeleerd met de voorkeurshand. De andere hand leert dit niet en kan dan ook nauwelijks schrijven. Toch is gebleken dat mensen die hun voorkeurshand ineens niet meer kunnen gebruiken, redelijk tot vrij goed met de andere hand kunnen leren schrijven, ook al bereiken ze niet het niveau van de voorkeurshand. Professionele tennisspelers hebben een zichtbaar dikkere (onder)arm aan de kant van hun voorkeurshand omdat vooral met deze hand en arm wordt getennist en getraind. De mens is het meest rechtshandig. Naar schatting 10 tot 15 procent van de mensheid is linkshandig. Over het algemeen zijn er meer linkshandige mannen dan vrouwen, in percentages ongeveer 10% meer. Eén helft van een eeneiige tweeling heeft 20% kans om linkshandig te worden.[bron?] Het fenomeen dat sommige mensen geen voorkeurshand hebben en bijvoorbeeld kunnen schrijven met rechts én links wordt ambidextrie genoemd.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Linkshandigheid

Ten eerste: Dat men vroeger met rechts leerde schrijven ook al was links dominant, wil absoluut niet zeggen dat ze ook rechtshandig werden! Links bleef dominant, met bijvoorbeeld iets pakken of uitsteken als je valt, alleen leerde men schrijven met rechts. Ze bleven gewoon linkshandig. Of links/rechtshandigheid erfelijk is, is nog altijd niet met zekerheid te zeggen, maar ze vermoeden het wel sterk. Vaak komen er meerdere linkshandigen voor in 1 familie. Maar dit hoeft absoluut niet de oorzaak te zijn. Ik ben zelf ambidexter (= geen enkele voorkeur voor links of rechts. Ik kan alles met beide handen even goed of slecht ;-)) terwijl zover we ook maar kunnen nagaan in de gehele familie (dus ook oudooms, achterneven, betovergrootouders etc) echt iedereen rechtshandig is, enkel een achter achterneef of zo iets links. Waar mijn gebrek aan voorkeur vandaan komt (qua erfelijkheid) weten ze nog steeds niet en ze denken ook dat het misschien niet erfelijk ís. De onderzoekers van ambidextrie zijn overigens wel heel nieuwsgierig naar de dag dat ik kinderen krijg om te zien of die dan wel of niet een voorkeurshand ontwikkelen, en of dat dan dezelfde is als van hun vader of dat het ook de andere hand kan zijn ;-) Oftewel: Het onderzoek naar erfelijkheid van de dominantie van handen is nog volop bezig. Maar er bestaat een sterk vermoeden.

Volgens de spreker in het filmpje op NTR beeldbank http://educatie.ntr.nl/beeldbank/clip/t20091026_linkshandigheid01 is de gangbare theorie, dat een factor die rechtshandigheid (en dus niet de linkshandigheid) bepaald een genetische factor is. De meeste mensen hebben die factor en worden rechtshandig. Heb je die factor niet, dan gaat het toeval een rol spelen. Dus die mensen die dat niet hebben, die lopen een even grote kans om linkshandig danwel rechtshandig te worden afhankelijk van hun verdere biologische ontwikkeling.

Bronnen:
http://educatie.ntr.nl/beeldbank/clip/t200...

De voorkeur voor een bepaalde hand is wel erfelijk bepaald. Hierbij is rechts dominant over links. Je hebt voor elke eigenschap 2 allelen. De dominante overheerst, waardoor in dit geval je dus 2 allelen voor links nodig hebt, wil je als voorkeur linkshandig zijn. Zodra je een allel voor rechtshandig erbij hebt, heb je dus als voorkeur rechts. Maar als je als linkshandige vervolgens alleen leert schrijven, tekenen e.d. met rechts, dan ontwikkelt rechts zich. En wordt je dus alsnog rechtshandig. (andersom netzo, als rechts de voorkeurs hand is maar schrijven, tekenen, knippen e.d. leer je met links, dan gaat dat beter)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100